13:01 / 07.07.2015 Шоу-биз

За російський непотріб українці в рік віддавали 300 мільйонів доларів

5 лютого 2015 року Верховна Рада України прийняла законопроект №1317 щодо захисту інформаційного телерадіопростору України.

Україна платила близько 300 млн дол. на рік за російські серіали.

Про це розповів голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко в інтерв'ю "Укрінформу".

"Раніше за рік з України виводилося до 300 мільйонів доларів - до Росії за їхні серіали. Це скажені гроші. Зараз ми розуміємо, що ці гроші краще спрямувати на щось своє. Тобто зараз канали створюють свої productions", - сказав він.

Крім того, за словами Артеменко, Нацрада "просить допомогти своєю продукцією" країн-регуляторів, зустрічаючись з представниками каналів чи регуляторних органів.

"Можу сказати, що на 99% закон про заборонений російський контент виконується. І людям треба розуміти: якщо крутяться російські серіали, то вони випущені до 2014 року", - заявив голова Нацради.

При цьому, іноді канали намагаються Раду обдурити.

"Наприклад, ми бачимо, що в цьому серіалі написано: 2014 рік. Ми кажемо: 2014-ий заборонений. А вони заперечують: мовляв, він вироблений був у 2013-му, а показаний у 2014-му... Закон не дуже чітко прописаний, норма в ньому розпливчаста... І ми вже зустрічалися щодо цього з керівництвом Держкіно. Можливо, будуть потрібні певні зміни до закону", - зауважив він. 

Артеменко нагадав, що минулого тижня уряд затвердив положення про штрафи, які відтепер може накладати Нацрада.

"За дрібне порушення - 5%, за середнє - 10% і за велике - 15% від вартості ліцензії. Дрібне - це коли забули чи не надали своєчасно документи, порушили якісь інші умови ліцензії. А велике порушення - це вже таке, як заклики до ксенофобії, до розпалювання ворожнечі. Кабмін погодив нам ці розміри на два місяці. Але сказав, що треба ці штрафи робити більшими", - зазначив він.

Нагадаємо, 5 лютого 2015 року Верховна Рада України прийняла законопроект №1317 щодо захисту інформаційного телерадіопростору України.

Пізніше Держкіно заборонило до показу 162 фільми та серіали, виготовлені в РФ з 1 січня 2014 року.