09:35 / 18.12.2014 Шоу-биз

Помер талановитий український поет Олег Лишега

65-річний поет, драматург та перекладач Олег Лишега помер у середу.

Цю інформацію "Українській правді. Життя" підтвердила дружина письменника.

В Олега Лишеги була дуже важка пневмонія, останні кілька днів лікування проходило в реанімації.

У СССР Олег Лишега зазнав переслідувань за свою поетичну діяльність. Протягом останнього року навчання Лишегу було відраховано з університету за участь в неофіційному літературному колі «Львівська богема» та публікацію в самвидавному альманасі «Скриня», у якому Григорій Чубай розмістив перший вірш Лишеги «Віч-на-віч». Лишезі було офіційно заборонено публікуватися з 1972-го до 1988 року. 

Олег Лишега – перший український поет, якого було нагороджено премією ПЕН-клубу за поетичний переклад.

Вручення нагороди йому та його перекладачеві Джеймсу Брасфілду відбулося 15 травня 2000 року в Театрі Волтера Ріда в Лінкольн-центрі. Член журі, американська поетка Рейчел Гадас зокрема зазначила: "Лишега веде нас до ноктюрного світу, де темні дерева, заледенілі стави та невидимі істоти віщують появу альтернативного всесвіту, де можна будь-що втратити та віднайти".

Лишега перекладав українською твори Томаса Стернза Еліота, Езри Паунда, Девіда Герберта Лоуренса, Марка Твена, М. Лаурі, Генрі Девіда Торо, Сильвії Плат, Роберта Пенна Воррена та Джона Кітса.

Є автором збірок "Великий міст", "Снігові та вогню", п'єси "Друже Лі Бо, брате Ду Фу..", есеїв "Флейта землі і флейта неба" та "Adamo et Diana" та багатьох інших.