20:43 / 17.01.2020 Пресс-релизы

Кодування супутникового мовлення у 2020 році: як боротися з «кодовим замком»

Зовсім скоро головні українські медіагрупи запустять кодування українських каналів на супутнику. Через це третина українців втратить доступ до безкоштовного супутникового телебачення у 2020 році. Дехто з глядачів буде неприємно здивований відключенням сигналу, оскільки це станеться вночі. І це попри те, що з листопада 2019 року по всій країні проводяться так звані блекаути — вибіркові відключення зображення на 2 хвилини.

Хто повісить «кодовий замок»

Кодування супутникового сигналу проведуть найпопулярніші мовники України:

  • 1+1 Медіа — 1+1, 2+2, ТЕТ, ПлюсПлюс, Бігуді, УНІАН;
  • СтарЛайтМедіа — Новий канал, СТБ, ICTV, M1, M2, ОЦЕ ТБ;
  • Inter Media Group — Інтер, К1, К2, НТН, Піксель, Мега, Zoom, Enter-фільм;
  • Медіа Група Україна — Україна, Індиго ТБ, НЛО ТБ.

Відключення супутникового телебачення не стосуватиметься державних телеканалів, суспільного мовлення, а також регіонального телебачення. Усього після кодування у 2020 році залишиться близько 40 українських мовників без урахування закордонних телеканалів. Важливим для українців є те, що популярні інформаційні канали — ZiK, 112, NewsOne — не кодуватимуть сигнал під час відключення супутникового мовлення. Тому від 3 до 4 мільйонів сімей зможуть і надалі дізнаватися про новини в Україні та світі.

В чому причина відключення сигналу

Заплановане кодування — вже друге переформатування українського телебачення. Раніше в Україні проводили відключення аналогового мовлення з подальшим переходом на цифрове мовлення. Зараз процес тимчасово зупинено до літа 2020 року, адже головна увага прикута до майбутнього кодування українських телеканалів.

За словами представників головних медіагруп, це проводиться з метою підвищення якості телепродукції та пристосування українського телевізійного ринку до європейських норм. Ще однією причиною називають боротьбу з піратством. Фактично Україна перейде на платну модель перегляду телеканалів у 2020 році, що викликає незадоволення глядачів.

Що робити у разі відключення супутникового телебачення

На думку телевізійників, у глядачів є кілька варіантів. Перше, що спадає на думку — перейти на платформу «платного супутника». Для цього необхідно замінити старий приймач (який не підтримує систему кодування Verimatrix) на новий. Якщо антена вже є, міняти її не потрібно. Якщо антени немає, треба звернутися до фахівців з встановлення та підключення супутникового обладнання.

Але, не дивлячись на простоту, глядачів зупиняють три фактори. Перший — висока ціна тюнера з офіційним маркуванням УТБ (близько 1000 гривень). Другий — необхідність підписання контракту з офіційним провайдером. І, нарешті, третій — щомісячна оплата послуг. Виходить, що після відключення супутникового ТБ в Україні власникам «тарілок» доведеться брязнути гаманцем. Тому глядачі шукають інші варіанти.

Також цілком реальними виглядають варіанти з «кабелем» та «цифрою». На ці типи мовлення кодування не поширюється. Але у 2020 році така можливість є лише в деяких районах невеликих містечок або в обласних центрах. Провайдери вкрай рідко підводять кабелі у приватний сектор або селища міського типу. У свою чергу, ефірна «цифра» не підходить для віддалених від телевеж регіонів. До того ж, багатством телеканалів стандарт телебачення Т2 похвалитися не може — мовників всього 32.

До того ж, вагомою є також моральна сторона питання. Кодування українських каналів вплине на пенсіонерів і жителів сіл, для яких нове устаткування влетить у копієчку. Та й не кожному сподобається різноманіття російських телеканалів. Тому найкращий варіант на випадок відключення супутникових каналів — обрати провайдера інтернет-телебачення.

Один з найвідоміших операторів — Divan.TV. Платформа дає можливість легально переглядачі популярні канали у відмінній якості. Користування буде особливо зручним для пенсіонерів і тих, хто звик до вигляду класичного телебачення завдяки функції «Швидкий старт телеканалу». Це допоможе назавжди забути про те, що у 2020 році відбувалося відключення супутникового телебачення в Україні.