01:06 / 25.04.2019 Пресс-релизы

Розробка планування міні-готелю в старому фонді: що потрібно врахувати?

Останнім часом в столиці та інших великих містах користуються популярністю невеликі приватні готелі, зроблені в приміщеннях старого житлового фонду або на мансардних поверхах будівель історичної частини міста. З одного боку, таке рішення дуже вигідне – туристів завжди привертає старе місто, таке розташування зручне для огляду більшості пам'яток, у гостей є можливість максимально зануритися в атмосферу. Але з другого, старий житловий фонд – це маса незручностей і недосконалостей, які необхідно враховувати ще на етапі розробки майбутнього планування.

дизайн міні-готелю

На що звернути увагу при виборі приміщення?

Перед тим як замовити дизайн інтер'єру, необхідно продумати не тільки зручну площу номерів, але і загальне облаштування, включаючи доступ до комунікацій. Як правило, сантехніка в старому житловому фонді знаходиться в жалюгідному стані. Навіть якщо зараз все працює безвідмовно, при збільшенні навантаження вона напевно почне давати збої, тому ще до основних робіт необхідно продумати розводку, та, швидше за все, повністю поміняти частину труб.

дизайн міні-готелю

Класичне планування старого будинку – це широкий або довгий коридор з кімнатами по одну або обидві сторони. Якщо ви плануєте розширити площу номера за рахунок коридору, обов'язково вивчіть вимоги щодо ширини останнього і розташування евакуаційних виходів, оскільки норми безпеки мають чіткі приписи з цього приводу, і їх порушення загрожує серйозними проблемами в майбутньому.

дизайн міні-готелю

Ще один нюанс старого фонду – вікна. Кількість номерів буде напряму залежати від кількості вікон, оскільки за нормами в кожному номері повинно бути хоча б одне вікно. А зробити додаткові отвори в фасадах старого фонду вам ніхто не дозволить. Крім того, врахуйте, що деякі вікна можуть виходити в не найпривабливіший внутрішній двір або взагалі впиратися в стіну сусіднього будинку. Тож доведеться максимально продумати дизайн, щоб гостю було комфортно тут перебувати. Відсутність природного освітлення можна компенсувати наявністю додаткової регульованої підсвітки або іншими бонусами при проживанні.

дизайн міні-готелю

Основні складності при плануванні номерів

Займаючись плануванням майбутнього готелю, необхідно спиратися на вимоги і обмеження з боку державних органів контролю, а також потреби ваших гостей. Хороший номер – це не тільки комфортне спальне місце, але і:

• доступ до туалету, душу;
  • гардероб;
  • робоче місце.

Причому найчастіше в старому фонді це все необхідно грамотно розмістити на дуже обмеженій площі, адже прибуток готелю безпосередньо залежить як від його зручності (а відповідно, і популярності), так і від кількості номерів. Завдяки продуманному дизайну базову кількість кімнат можна без втрат для зручності збільшити на 2-3, що для центру становить відчутну різницю в прибутку.

дизайн міні-готелю

Як зробити інтер'єр міні-готелю привабливим?

Багато власників невеликих готелів слідують традиційним правилам оформлення своїх приміщень:

• стандартні та однакові меблі бюджетного класу;
  • однотонні шпалери немазких кольорів;
  • текстиль на вікнах, підлозі, ліжка в одній гамі.

З одного боку, це безпрограшний підхід, який дозволяє легко підтримувати чистоту і мінімізувати первинні витрати. Але сучасним туристам далеко не завжди достатньо характеристик «бюджетно» і «охайно». Їх набагато більше приваблюють оригінальні місця зі своєю історією. А оскільки ваш майбутній готель знаходиться в історичній частині міста, його дизайн інтер'єру легко адаптувати під якусь легенду або пам'ятку по сусідству. Також ви можете скористатися одним з універсальних способів, підвищити привабливість міні-готелю:

• Відмовитися від стандартизованих номерів на користь оригінальних – якщо поки немає грошей, щоб урізноманітнити оформлення повністю, підберіть хоча б різний текстиль. Для номерного фонду в 5-10 кімнат навіть покупка декількох комплектів обійдеться недорого.
  • Займіться озелененням – навіть звичайний номер стане більш затишним, якщо додати в нього живі квіти. В кімнати постояльців ставте невибагливі рослини, а в холі можна використовувати більш екзотичні.
  • Продумайте розташування додаткового освітлення – за рахунок правильного розташування джерел світла кімнату можна зробити візуально просторішою і приємнішою для знаходження. Також розширити простір допомагають дзеркала.

дизайн міні-готелю

Плануючи майбутній інтер'єр, не зупиняйтеся на класичних варіантах або, тим більше, на приміщеннях без вираженої стилістики. Набагато свіжіше і привабливіше для туристів виглядають модні напрями: лофт, арт-деко, поп-арт, хай-тек і інші. А втілювати їх в життя не так вже й дорого, навіть якщо ви бізнесмен-початківець.