17:47 / 27.04.2020 Политика

Арахамія спростовує фейкові публікації "Наших грошей"

Для дорожніх тендерів мають бути запроваджені кваліфікаційні критерії, які відповідають міжнародній практиці. Про це заявив голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. На його думку, це унеможливіть участь у закупівлях несумлінних учасників, які не мають ані техніки, ані досвіду для виконання робіт.

«Ви ж знаєте, як робляться дороги. Люди виграють тендер, на маючи жодної чи дуже в обмеженій кількості дорожньої техніки. На субпідрядах це роздають компаніям, які це мають. Це теж неправильна конструкція, так не можна робити. Потім ми переплачуємо за дороги, і тому, і тому потрібна якась здорова маржа. І потім вони починають економити на матеріалах. І потім дороги неналежної якості отримаємо. Треба якісь кваліфікаційні критерії мати, так в усьому світі і робиться. Якщо ми хочемо працювати тільки з тими, хто має технічну спроможність, так треба це вписувати укваліфікаційні вимоги», - зазначив політик.

За його словами, тендерні тролі та невизначеність кваліфікаційних вимог до учасників закупівель є великою проблемою.

«Це велика проблема в дорожньому будівництві. Знаю, що є Араік Амірханян - дуже відомий бізнесмен, який блокує кожен тендер, а потім вимагає відкати від цих дорожників. Я пам'ятаю минулі часи, ще при попередній владі - ця проблема була дуже поширеною. Вони (тролі) фактично зірвали всі строки виконання робіт. Завдяки тому, що вони оскаржували. Один з механізмів, який розглядався: суттєво підвищити плату за подання скарги. Таким чином підвищити бар'єр, щоб люди, які масово займаються (оскарженням), щоб їм це дорожче було, і просто стало невигідно економічно. Але я вважаю, що це буде не дуже дієвий механізм. Тому що мова йде про тендери на багато мільйонів, сотні мільйонів. То ж якщо зараз хтось витрачає 12 тисяч гривень на подання скарги- ну буде платити, наприклад, у п'ять разів, більше - 60 тисяч гривень. Усе одно це невеликі кошти порівняно з сумою тендеру, все-одно вони будуть це робити. Тут треба якісь інші механізми шукати», - розповів голова фракції «Слуга народу».

За словами Арахамії, система критерії повинна бути вибудована так, щоб середні та малі компанії мали можливість брати участь у проєктах, які вони реально здатні виконати.

Політик вважає маніпуляцією повідомлення про те, що він нібито виступає проти проєкту методики кваліфікаційних вимог, яку розробив «Укравтодор».

«Це вирвана з контексту цитата. Я мав на увазі методологіюоцінки собівартості, яку ми маємо виправити в законопроєкті, автором якого є Ігор Негулевський», - зауважив Давид Арахамія.

Народний депутат зазначив, що під час виступу на програми «Свободи слова» мав на увазі корупцію, яку провокує несистема відбору учасників тендеру, а система ціноутворення у дорожньому будівництві. Замість твердої ціни, як у європейських країнах, в Україні діє ще радянська система нормативів. У результаті підрядник вимушений у документах вказувати, що сплачує робітникам по 6 тисяч гривень, хоча насправді сплачує 15 тисяч гривень. А додаткові кошти на зарплати «ховає» у завищених цінах на матеріали.

«У законопроєкті, що нами пропонується, зазначається: замовника не хвилює, яка структура собівартості у підрядника, скільки він витрачає на зарплати. Його хвилює якість, яка перевіряється європейським технаглядом, тафінальна ціна - ті затрати, які поніс замовник безпосередньо. А що там "внутрі" - це безпосередній ринковий механізм. Бо іноземні, які приїжджають в Україну з бажанням брати участь у тендерах, коли дізнаються про те, яким чином їх будутьконтролювати і показувати замовникам собівартість, вони відмовляються від участі. Це фактично створює штучні такі бар'єри, і ми не можемо затягнути сюди в країну нормальних підрядників зі своїми грошима», - зазначив Арахамія.

Як повідомлялося, «Укравтодор» розробив проєкт методичних рекомендацій із закупівлі дорожніх робіт для обласних служб автомобільних доріг за правилами закупівель міжнародних фінансових організацій. Документ дозволяє захистити проведення тендерних процедур від блокування недобросовісними підрядниками. Проєкт проте не схвалений
Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. 

Затвердити проєкт методичних рекомендацій Мінекономіки закликала Міжнародна асоціація інженерів-консультант (FIDIC). За словами президента Асоціації інженерів-консультантів України, уповноваженого представника FIDIC в Україні Яни Щигурової, розроблена «Укравтодором» документація найбільше відповідає міжнародній практицізакупівлі робіт та послуг у дорожньому будівництві.

У суботу 25 квітня 2020 року  видання «Наші гроші»оприлюднило заяву очільника депутатської фракції «Слуга народу» Давида Арахамії про те, що через корупційну методологію «Укравтодору» (методичні рекомендації для підготовки типової тендерної документації) іноземні компанії не можуть будувати дороги в Україні.