04:02 / 24.04.2020 Политика

Укроборонпром готують до ліквідації

Державний концерн "Укроборонпром" планують ліквідувати та створити на його базі 6 галузевих держкорпорацій – ракетобудівний холдинг, авіаційний, авіаремонтний, бронетанковий, радарний і холдинг морських систем.

Про це розповів заступник гендиректора концерну, глава Офісу трансформацій Роман Бондар.

За його словами, причина реформування Укроборонпрому – неефективне управління понад сотнею розрізнених підприємств-учасників.

Для відновлення низки заводів створять Фонд оборонного оздоровлення, який опікуватиметься реструктуризацією, оптимізацією, фінансовим оздоровленням, перенесенням виробництв і продажем майна. Кошти від продажу направлять на модернізацію та капітальні інвестиції.

Протягом 2 років Укроборонпром координуватиме процеси трансформації та створення галузевих холдингів. Для кожного з них розроблять систему управління, стратегію, програму капітальних інвестицій, ключові продукти. Після цього держконцерн як корпоративний центр ліквідують.

За словами Бондара, для повного реформування концерну необхідні зміни до Закону "Про особливості управління обʼєктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі" та ухвалення нового закону "Про корпоратизацію підприємств ОПК". Обидва проєкти перебувають на розгляді профільного комітету Ради.

Від ефективності парламенту залежить і реформування системи корпоративного управління державними оборонними підприємствами.

"Без необхідних законів термін створення корпорацій складе приблизно 2,5 року. Із прийняттям законів реально впоратися за 6-9 місяців", – сказав Бондар.