18:01 / 18.04.2020 Политика

Люди бізнесу повинні допомогти медикам

Вітчизняна економіка не має можливостей виділити мільярди доларів на боротьбу з епідемією, але добре організовані заходи, розуміння і підтримка суспільства дають позитивний результат.

«Пригадаймо 2014 рік, початок війни – подібна ситуація. Немає найнеобхіднішого – касок, бронежилетів, але на допомогу приходить все суспільство, активний волонтерський рух, і ми вистояли. Те саме відбувається і нині. Тільки на передовій – медичні працівники. Я лікар і двадцять років своєї трудової діяльності віддав медицині. У подібній ситуації я був після аварії на ЧАЕС, коли в групі Міністерства охорони здоров'я працював безпосередньо на станції. Після того, як з неї у зв'язку з променевою хворобою був виведений весь медперсонал. Сьогодні очолюю групу компаній, які працюють у сфері енергетики. Ми, як і багато інших підприємств, громадських організацій, волонтерів, активно включилися в допомогу по боротьбі з епідемією».

Про це розповів керівник групи компаній «Еко-Оптіма» та «Західнадрасервіс» Зіновій Козицький. Справа в тому, що днями на потреби районних лікарень Львівщини благодійники передали майже 10 тис індивідуальних засобів захисту. Серед меценатів був і Зіновій Ярославович, який за першою освітою є лікарем.

Група компаній «Еко-Оптіма» та «Західнадрасервіс» спочатку долучилися до реконструкції систем подачі кисню в лікарнях першої і другої ланки, які приймають інфікованих пацієнтів. Спільно з «Львівським IT-Кластером» та департаментом охорони здоров'я облдержадміністрації допомагали в організації експрес-тестувань. Була створена ефективна система співпраці влади, волонтерів та підприємців. На думку Зіновія Козицького, найважливішим заходом сьогодні є захист медичних працівників, які працюють у безпосередньому контакті з інфікованими хворими. Отже підприємець включився в пошук індивідуальних засобів захисту, його однодумці збирали інформацію про можливості їх поставки з Китаю, Кореї і побачили як це складно. Згодом звернулися до українських компаній легпрому. «Важливо зрозуміти, що, даючи замовлення нашим підприємствам, ми підтримуємо робочі місця і кошти залишаються в Україні», – зазначає Козицький.

Днями група компаній «Еко-Оптіма» та «Західнадрасервіс» передали медичним установам області 6 тис одноразових комплектів, 1,4 тис багаторазових, 1 тис респіраторів і 1 тис захисних масок багаторазового використання. Наступний тиждень-два плануємо поставити ще 10 тис захисних костюмів.

«Загалом наша група компаній вже надала благодійної допомоги на 5,8 млн гривень. І ми надалі будемо продовжувати допомагати нашим людям у подоланні наслідків пандемії», – підсумовує меценат.