09:00 / 14.04.2020 Политика

За газ чи за Донбас? Як заробляють олігархи-втікачі

Газовий ринок, де крутиться багато грошей, у всі часи приваблював махінаторів. Особливо важко відірватися від цих мутних схем колишнім українським, а тепер кремлівським олігархам. Якщо маєш міцні зв’язки з бізнес-колами, твій бізнес буде процвітати в будь-яких умовах – війни, економічної кризи, карантину. І поки у Києві борються за енергетичну незалежність України і запускають реформи в енергетиці, неподалік від лінії розмежування працюють інші «реформатори». Як-от керівник «Донецькоблгазу» Віталій Федорченко, який має міцну сітку робочих контактів з одіозним Сергієм Курченком.

Власне, схема їхнього спільного заробітку зводиться до викачування грошей з населення. Але ж оцініть красу гри! Пан Федорченко переписує на громадян борги за газ, спожитий комерційними споживачами, які входять у сферу інтересів Курченка.

Тобто на Донеччині є ряд промислових підприємств, які для власних потреб викачують природний газ із газопроводів поза вузлами обліку. Це робиться через «байпаси», тобто ремонті вузли передачі газу. Вони не облаштовані лічильниками, і загалом потрібні на випадок надзвичайної ситуації чи планових ремонтів. От з них підприємства Курченка і качають український газ без перешкод. Бо ж «Донецькоблгаз» – це хіба перешкода? Це свої люди! Саме пан Федорченко, а не держава чи конкурентний ринок, і встановлює для них ціну за викачаний газ. А потім ці вкрадені кубометри розкидає на платіжки людей.

Як і всі «реформатори», керівник облгазу полюбляє технічні новинки і давно впровадив програмний облік газопостачання. Тут уже не тітоньки від руки записують в журнали ваші кубометри. Жодного людського фактору і корупційних розрахунків за газ.

От тільки мало хто знає, що цей програмний комплекс «Населення» якраз і має «ексклюзивні» функції корегування показників і дозволяє приписати побутовим споживачам трохи боргу. Мільйон туди, мільйон сюди – хто розбереться? Інакше кажучи, якщо раніше «Донецькоблгазу» потрібно було підробляти звітні журнали обліку, щоб пустити газ «наліво», то зараз достатньо лише мати вправних співробітників ІТ, які виправлять цифри. Варто також підтримувати дружні відносини з розробником цієї надприбуткової програми, яким є ТОВ «Юніт Вест». І от ця оборудка щомісяця зараховує у наші з вами платіжки за газ близько 75 мільйонів гривень понад реально спожитого об’єму!

Ще цікаве спостереження: за керівництва Федорченка ПАТ «Донецькоблгаз» почав повально страхувати свою діяльність і отримувати інші «повітряні послуги». Так, за останні три роки облгаз уклав договорів страхування на суму понад 400 мільйонів гривень. Однак дивним є той факт, що більшість підприємств навіть не мали ліцензії на страхування або були її позбавлені. За інсайдерськими даними, вказані гроші тіньовим способом виводили в готівку і передавали Курченку. А той уже через власних представників «заносив» кому треба, щоб Віталій Федорченко залишався на посаді і підписувався під схемою.

А от бухгалтером і фінансистом Курченка на території України є маловідома Антоніна Тормашева. Саме вона успішно курує проекти олігарха-втікача і займається виведенням грошей з українського газового ринку.

Журналістам нашого видання стало відомо й те, що безпосередніми зв’язківцями Курченка з газовиками є адвокатське об’єднання «Гестерс». Подейкують, що його юристи безпосередньо контактують з олігархом в Москві і передають вказівки Федорченку. «Гестерс» вже не один рік прикриває та допомагає нашому герою. Цікаво, як ставиться кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури до такої «правової» діяльності?

У цій історії обурює все: і російські сліди просто під носом у «Нафтогазу», і шахрайська схема з викачування грошей у людей. Якщо якийсь «Донецькоблгаз» може так легко «підкрутити» цифри в рахунках і запустити руку в газосховища, то яка різниця, що там рекордний об’єм газу? Для кого він рекордний? Для Федорченків і Курченків, яким українці понесуть плату за газ щойно закінчиться карантин із затягнутими від безгрошів’я пасками?

І наостанок дружня порада українській владі: якщо вже беретеся за газовий ринок, то доводьте реформу до кінця і вичищайте звідти всі проросійські схеми. Інакше виходить, що українців всліпу використовують, щоб фінансувати війну і російських бойовиків на Сході.