19:44 / 07.04.2020 Политика

Провладну партію спіймали на відвертій брехні, - розслідування

Партія "Слуга народу" не відмовилася від державних мільйонів, як про це раніше заявляв її голова, народний депутат Олександр Корнієнко.

Те, що політсила відмовилася від держфінансування до кінця року, не відповідає дійсності, повідомляє Bihus.info.

Заява про відмову від бюджетних грошей не надходила до Національного агентства з питань запобігання корупції, в компетенції якого приймати таке рішення. Та й погодити таку відмову тільки на рік не дозволяє закон.

Журналісти нагадують, що наприкінці березня Корнієнко заявляв: партія відмовилася від держфінансування до кінця року, щоб віддати гроші медикам в умовах боротьби з коронавірусом.

Проте, як з'ясували журналісти, навіть протягом тижня після твердження Корнієнка заява "Слуги народу" про відмову від держкоштів не надходила до НАЗК.

"Станом на 03.04.2020, до Національного агентства від політичної партії "Слуга народу" заява про відмову від державного фінансування не надходила, тому жодних рішень щодо припинення державного фінансування політичної партії не приймалося", – повідомило агентство – орган, який, за Законом "Про політичні партії в Україні", розглядає заяви про відмову від фінансування.

Крім того, таку заяву Корнієнка не можна реалізувати в рамках чинного законодавства. Принаймні у такому вигляді, як про це заявлено.

Відмовитися від фінансування тільки на один рік неможливо. За законом, фінансування отримується на весь період – від виборів до виборів.

Можна припустити, що партія вирішила не відмовлятися від отримання грошей, а після надходження спрямувати їх до Стабілізаційного фонду. Однак і цю благородну ідею не може бути втілено відповідно до законодавства, адже державне фінансування можна використати виключно на статутну діяльність політичних партій. Благодійність нею не є.

Навіть більше: держфінансування партій здійснюється щоквартально. Відповідно, на момент заяви Корнієнка у березні, повної суми, передбаченої бюджетом на діяльність "Слуги народу" 2020-го, на рахунках партії не було, тож і переслати її до Стабфонду не могли.

Цього року державне фінансування отримують 5 політичних партій – "Слуга народу", ОПЗЖ, "Батьківщина", "Європейська солідарність", "Голос". На це в бюджеті передбачено понад 280 млн грн. З яких понад 140,5 млн – на "Слугу народу".