12:32 / 15.03.2020 Политика

Голосування на проміжних виборах народного депутата України в ОВО № 179 розпочалося вчасно

Процес триває у штатному режимі, з системним дотриманням протиепідемічних заходів

Сьогодні, 15 березня, відбувається голосування на проміжних виборах народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 179 (Харківська область).

Всі 189 виборчих дільниць (186 – звичайних, 3 – спеціальних) відкрилися вчасно, о 8.00. Також, за наявними у Центральній виборчій комісії даними, станом на 9.30 надзвичайних подій на виборчих дільницях не зафіксовано, голосування триває у штатному режимі.

За словами члена Комісії Ірини Єфремової, яка згідно з розподілом обовʼязків визначена відповідальною за забезпечення повноважень ЦВК у Харківській області, дільничні виборчі комісії до відкриття дільниць провели відповідні підготовчі засідання, всі виборчі дільниці в повному обсязі забезпечені необхідними матеріально-технічними засобами та інформаційно-довідковими плакатами.

Водночас, як наголосила Ірина Єфремова, у звʼязку з карантином, запровадженим Кабінетом Міністрів України через загрозу епідемії коронавірусної інфекції, у приміщеннях для голосування розміщені інформаційні матеріали щодо захисту від вірусних інфекцій, профілактики інфікування коронавірусом та його поширення.

Окрім того, ДВК вживають комплекс рекомендованих заходів задля запобігання значному скупченню людей на виборчих дільницях. З цією метою, зокрема, на них створені своєрідні безпечні лінії черги з дистанцією 1 метр, проводяться періодична дезінфекція поверхонь столів, кулькових ручок для виборців та регулярне провітрювання приміщень.

Члени комісій використовують індивідуальні засоби захисту, антисептики та за бажання здійснюють власну термометрію. Також на дільницях чергують медичні працівники, які моніторять стан здоровʼя виборців та допомагають ДВК здійснювати дезінфікаційні заходи.

Нагадуємо, що за попередніми підрахунками у вказаних виборах зможуть взяти участь майже 147 тисяч виборців

Для участі у зазначених виборах Центральна виборча комісія зареєструвала 40 кандидатів у народні депутати України. До виборчого бюлетеню включено 37 кандидатів (3 – відмовилися від балотування). З них: 27 – висунутих політичними партіями, 10 – шляхом самовисування.

Комісія надала дозвіл мати офіційних спостерігачів на цих виборах 8 громадським організаціям. Окрім того, зареєстровано 6 офіційних спостерігачів від міжнародної організації (Міжнародна Асоціація зі спостереження за виборами "Elections & Democracy").

Загальна сума, передбачена затвердженим ЦВК обсягом коштів Державного бюджету України, необхідних на підготовку та проведення проміжних виборів народного депутата України в ОВО № 179, становить 10 млн 641,2 тис. гривень.

Результати проміжних виборів народного депутата України в ОВО № 179 мають бути встановлені не пізніш як на пʼятнадцятий день з дня голосування, тобто до 30 березня 2020 року включно.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії