13:19 / 12.03.2020 Политика

ДВК у 179–му окрузі складатимуть протоколи за допомогою спеціальної програми

Як уже повідомлялося, Центральна виборча комісія ухвалила рішення щодо забезпечення дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України програмними засобами для використання під час складання протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях на проміжних виборах народного депутата України 15 березня 2020 року в одномандатному виборчому окрузі № 179.

Зазначене автономне програмне забезпечення є складовою ІАС "Вибори народних депутатів України" Єдиної інформаційно-аналітичної системи "Вибори". Його використання членами ДВК під час складання протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборах народного депутата України дасть змогу автоматизовано перевірити повноту та правильність відомостей, що вносяться до цього протоколу.

Досліджуючи можливість подальшого впровадження інноваційних технологій у виборчому процесі, ЦВК вирішила провести своєрідний експеримент щодо використання дільничними виборчими комісіями на вказаних проміжних виборах народного депутата України цієї програми для автоматизованої перевірки внесених до протоколу даних. Відтак, ОВК цього округу має підготувати для кожної ДВК зазначене автономне програмне забезпечення на флеш-накопичувачі та передати його цим комісіям разом з виборчими бюлетенями.

Автономна програма перевірки відомостей протоколу ДВК про підрахунок голосів виборців, образно кажучи, формує своєрідний електронний бланк  відповідного протоколу з відображенням всіх його пунктів, в тому числі й переліком кандидатів у народні депутати України. Перед остаточним заповненням паперового протоколу ДВК вносить підраховані нею дані до цієї автоматизованої програми, яка й здійснює їх математичний та логічний контроль. При цьому перевіряється повнота відомостей (має бути їх стовідсоткове внесення) та їх правильність (всі відомості мають кореспондуватися між собою). Якщо у внесених числах виникають певні розбіжності, програма відразу звертає увагу членів комісії на необхідність усунення помилок.

Слід також зазначити, що ця програма є  інтуїтивно-зрозуміла та не потребує якоїсь серйозної підготовки для користування нею. Оволодіти навичками її використання може кожний член дільничної виборчої комісії. До того ж у комплекті до неї додається відповідна інструкція.

"Використання цього інструменту насамперед покликане мінімізувати ймовірні помилки та зловживання  під час складання протоколів ДВК про підрахунок голосів виборців, а відтак – зменшити кількість протоколів, які повертаються на уточнення. Завдяки цьому ми прогнозуємо, що нам вдасться не тільки підвищити якість складених протоколів членами ДВК, мінімізувати порушення і зловживання під час складання протоколів з позначкою «Уточнений» та суттєво оптимізувати час роботи ДВК, пов'язаний з передачею протоколів з ДВК до ОВК, а й заощадити бюджетні кошти, які витрачаються на транспортування виборчої документації", – зазначив член ЦВК Сергій Постівий.

Він також додав, що застосування вказаного програмного забезпечення має продемонструвати, наскільки дільничні виборчі комісії готові і спроможні використовувати у своїй діяльності навіть найпростіші інноваційні технології. Адже в перспективі планується суттєво розширити використання різних інноваційних технологій, спрямованих на спрощення, автоматизацію і підвищення прозорості виборчого процесу та встановлення результатів виборів.

Окрім того, цей процес стане й своєрідною перевіркою для органів виконавчої влади та місцевого самоврядування на їх здатність забезпечити ДВК необхідним обладнанням, зокрема компʼютером.

За рішенням Комісії окружна виборча комісія ОВО № 179 має у пʼятиденний строк після передачі ЦВК протоколу ОВК про підсумки голосування із зазначених виборів надати інформацію щодо використання дільничними виборчими комісіями автономного програмного забезпечення. Зокрема, – кількості ДВК, які скористалися цим технологічним інструментом і які склали відповідні протоколи без позначки "Уточнений" та з нею.

"Отримана інформація буде ретельно проаналізована. І за результатами її опрацювання можна буде робити відповідні висновки щодо досягнення мети цього рішення Комісії. А з тим у подальшому й розглянути питання про можливе використання автоматизованого програмного забезпечення всіма дільничними виборчими комісіями під час майбутніх виборів", – наголосив член ЦВК Сергій Постівий.

Принагідно Комісія акцентує увагу членів дільничних виборчих комісій ОВО № 179 на актуальності та доцільності використання зазначеного програмного забезпечення. А також – на активному застосуванні цієї програми під час складання відповідних протоколів під час проміжних виборів народного депутата України 15 березня 2020 року.

Відділ взаємодії із ЗМІ   Секретаріату Комісії