18:18 / 11.03.2020 Политика

ЦВК активізує забезпечення гендерної рівності

11 березня у Центральній виборчій комісії відбулася робоча зустріч члена Комісії Вікторії Глущенко з представницями жіночих громадських організацій. У заході також взяли участь представники Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні, працівники Секретаріату Комісії та Центру управління навчанням учасників виборчих процесів при ЦВК.

Організована у формі інтерактивного семінару зустріч стала черговим заходом у межах співпраці Комісії та IFES в Україні щодо спільної реалізації проєкту технічної допомоги "Забезпечення ефективної участі громадян у впровадженні реформ для гендерної рівності".

За словами Вікторії Глущенко, під час попереднього подібного заходу вдалося окреслити коло питань, які на сьогодні найбільше хвилюють жіночу правозахисну спільноту, зокрема, у сфері виборів. Ця проблематика стала ще більш актуальною після набуття чинності з 1 січня поточного року Виборчим кодексом України. Адже його положеннями встановлені гендерні квоти для політичних партій під час висування кандидатів.

"Нам дуже важливо почути думки та пропозиції людей, які безпосередньо на практиці опікуються питаннями гендерної рівності як у виборчому процесі, так і у сфері участі жінок у політиці. Так само нагальною є необхідність визначення змістовних шляхів спільної діяльності ЦВК і громадянського суспільства у цих напрямах та її ефективної координації", – зазначила член Комісії.

Вона також додала, що чергові місцеві вибори восени 2020 року мають наочно продемонструвати, як буде реалізовано на практиці забезпечення  визначених новим виборчим законодавством гендерних квот. А з тим – і Комісія, і зацікавлена спільнота зможуть чітко зрозуміти, на що необхідно звернути увагу задля усунення недоліків у цьому процесі, наприклад, під час майбутніх парламентських виборів.

Відтак, учасники зустрічі напрацювали конкретні пропозиції щодо співпраці Центральної виборчої комісії з громадянським суспільством у сфері забезпечення гендерної рівності під час підготовки та проведення виборів. При цьому їх обговорення відбувалося за трьома напрямами: робота з політичними партіями, навчання та просвіта. Під час визначення відповідних заходів була окреслена і роль Комісії, жіночих організацій та рухів у реалізації запланованого.

"Сьогодні нам вдалося спільними зусиллями напрацювати рекомендації та визначити основні напрями для забезпечення правової культури, участі жінок у виборчому процесі та їх обрання до рад усіх рівнів. Своєю чергою це дасть змогу організувати виборчий процес найближчих місцевих виборів в умовах рівності, толерантності та з урахуванням всіх міжнародних стандартів", – наголосила за підсумками заходу член ЦВК Вікторія Глущенко.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії