16:43 / 04.03.2020 Политика

Як Труба Р.М. продовжує керувати ДБР або гроші вирішують ВСЕ

У нас паралельно відбувається багато битв. Паралельно з битвою на фронті, всередині країни постійно проходять серйозні зіткнення. Деякі з них – надзвичайно важливі, але часто вони проходять без належної уваги суспільства. Ми втомились від різного роду бойових дій, в тому числі політичних. Наша увага часто розсіяна й не може сфокусуватись на головному. Й під цією "димовою завісою" зручно вирішувати питання, які надзвичайно цікавлять політиків й вищих посадовців. Це цілком стосується того, що відбувається навколо формування Державного Бюро Розслідувань. Пристрасті навколо цього не випадкові. Бо саме ДБР займається розслідуванням злочинів вищих посадовців – працівників правоохоронних органів, Секретаря РНБОУ, Голови Національного Банку, Генпрокурора, директора НАБУ, народних депутатів, членів ЦВК, голови ФДМУ, Прем'єра та Президента. Перелік не вичерпний, але для відчуття масштабності завдань цілком достатньо названих посадовців.

Ні для кого не секрет, що в ДБР на керівних посадах в тому числі і в територіальних управліннях працюють люди колишнього очільника ДБР, - Романа Труби. Деякі з них були призначені тому,  що близькі до Труби Р.М., деякі за гроші але все одно віддано служили Трубі Р.М. та виконували його вказівки. Яскравими прикладами є та залишаються директори територіальних управлінь Миколаїва та Полтави: Вікторія Басалаєва та Володимир Тимошко! 

 Але сьогодні розмова не про них. Точніше не тільки про них!

В територіальному управлінні ДБР у м. Краматорську працює такий собі заступник директора – Руденко Ігор Олександрович. І ось що журналістам (…) вдалося встановити: ця людина на перший погляд нічим не привертає уваги. Можна навіть сказати, що працює собі чоловік робить свою справу та і все. Але все не так як здається на перший погляд!

Хто ж на справді такий Ігор Руденко? А відповідь дуже проста – це особа, яку лобіюють кримінальні структури Донецької області. Ігор Руденко це наближена до колишнього народного депутата від партії регіонів Олега Недави, який залишився доглядати область за вказівкою свого шефа, - Юрія Іванющенка, більш відомого широким колам українців як «Юра Єнакіївський». Наш із вами борець із корупцією Руденко Ігор кожного місяця отримує від свого негласного (але головного) керівника Недави, - 2-3 тисячі доларів США. 

Це закриває питання щодо статків Руденка з безробітною дружиною, адже згідно декларації за 2018 рік Ігор Олександрович отримав 350 тис. грн. зарплатні, рівно стільки ж під виглядом безвідсоткової позики отримав від Коцарєвої Тетяни Іванівни. При цьому, серед нерухомого майна у власності Ігоря Руденка, його дружини та двох дітей є квартира площею 87,8 кв. м у Донецьку.  Що цікаво, її власниками вони стали 07.05.2014 року – тобто вже після захоплення Донецька терористичним угрупуванням, так званим ДНР. 

Має Ігор Олександрович й непоганий автомобіль (Хюндай Туксон) 2017 року. Але за свою багаторічну блискучу кар’єру (з 2000 року) може й реально заробити на вказане у декларації майно.

Як повідомили джерела в ДБР, за призначення на посаду заступника Недава поросив кума Труби та свого подєльника, - Ігоря Щербину та віддав тодішнім очільникам ДБР – 50 000 доларів США. Заступником Руденка призначили… але не тим яким було потрібно, тому в терміновому порядку та за окрему винагороду особисто Труба наказав поміняти місцями заступників та Руденко очолив слідство ДБР Краматорська.

Мабуть у вказану ціну входить і задовільні результати тестування кандидата на знання законодавства.  Так, Руденко Ігор Олександрович отримав "н/з" (не зараховано) у графі "бали", однак отримав перепустку до керівної посади у ДБР. Як інакше це можна трактувати і чому Комісія дала зелене світло цьому кандидату ще й знищила результати дослідження на поліграфі? У фінальних документах інформація про це відсутня. Є лише 50к$...

Як стало відомо журналістам (…) під приводом навчання Руденко на минулому тижні їздив до м. Харкова де зустрічався ще з однією людиною Недави. – начальником УСР в Харківській області - Романом Розумяком. 

До цього Руденко сподівався через своїх покровителів призначитись на посаду директора ДБР в Харкові, але зміни до закону не внесли. Тоді Руденко, Недава та Розумяк вирішили призначити Руденка замість нинішнього очільника Артема Матвєєва.

Згідно інсайдерської інформації зараз люди Недави домовились з нинішніми керівниками ДБР щодо призначення Ігоря Руденка на посаду директора Територіального управління ДБР у м. Краматорську, як повідомило джерело вартість такої посади оцінено в 100-200 тис. доларів США.

Судячи з  цінників на віришення різного роду питань у відомстві з голосною назвою ДБР, вклад у крісло очільника філії дуже скоро окупиться.