13:33 / 19.02.2020 Политика

Серед пріоритетів – просвіта виборців

У ЦВК розпочався черговий тематичний тренінг за методологією BRIDGE

19 лютого у Центрі управління навчанням учасників виборчих процесів при Центральній виборчій комісії (Тренінговому центрі) розпочався триденний тренінг за методологією BRIDGE на тему: "Просвіта виборців та громадянська освіта". У ньому беруть  участь члени Комісії Андрій Гевко, Вікторія Глущенко та Юрій Мірошниченко, а також працівники Секретаріату ЦВК, представники міжнародних і громадських організацій, які працюють у сфері виборів та опікуються питаннями громадянської освіти.

Цей навчальний захід стане першим кроком на шляху підготовки просвітницьких заходів напередодні місцевих виборів 2020 року в контексті нового Виборчого кодексу України. А також – сприятиме налагодженню ефективної взаємодії й співпраці між Центральною виборчою комісією та громадянським суспільством.

"Просвіта виборців у розрізі нового виборчого законодавства є одним із пріоритетів у діяльності Центральної виборчої комісії. Образно кажучи, нам необхідно пояснити правила гри напередодні місцевих виборів, які відбудуться восени цього року. А для цього має бути напрацьований ефективний комплекс просвітницьких заходів, зокрема, й з врахуванням як вітчизняного, так і міжнародного досвіду подібних кампаній. Словом, на сьогодні потрібно розробити та спланувати таку стратегію, яка б дала змогу якнайкраще розʼяснити виборцям основні аспекти і новели, виписані у Виборчому кодексі, що стосуються організації й проведення місцевих виборів", – зазначив член ЦВК Андрій Гевко.

Своєю чергою заступник директора Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні Георгій Кобахідзе наголосив на важливості ролі ЦВК в процесі громадянської освіти та просвіти виборців. "Особливо відчутною вона стає під час виборчих кампаній. Переконаний, що Комісія якісно впорається з цим важливим завданням і в процесі підготовки до цьогорічних місцевих виборів", – додав він. 

Протягом тренінгу його учасники розглянуть обґрунтування та основні принципи ефективних програм громадянської освіти і просвіти виборців. Окрім того, їхня увага буде зосереджена на головних аспектах розуміння цільової аудиторії та побудови стратегії реалізації освітніх й інформаційних кампаній у сфері виборів. Також під час навчання розглядатиметься процес моніторингу, оцінки та документування зазначених програм.

Навчальний модуль проводять консультанти IFES в Україні Альона Шешеня, Олег Гришин та директор Тренінгового центру Євгенія Павловська.

Захід організований Центральною виборчою комісією і Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади та допомоги від уряду Великої Британії.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії