17:54 / 11.02.2020 Политика

Задля забезпечення гендерної рівності у виборчому процесі

У ЦВК відбулася ознайомча зустріч з представницями жіночих

11 лютого у Центральній виборчій комісії відбулася ознайомча зустріч з представницями жіночих громадських організацій. У заході взяли участь члени Комісії Вікторія Глущенко, Олександра Кармаза та Андрій Гевко, а також представники Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні.

За словами Вікторії Глущенко, усвідомлюючи важливість дотримання принципу гендерної рівності у виборчому процесі та враховуючи прагнення ЦВК до діалогу й взаємодії з громадянським суспільством, Комісія започатковує ініціативу проведення подібних зустрічей. Вони мають стати своєрідним підгрунтям ефективного забезпечення виборчих прав та розширення можливостей жінок в Україні. Насамперед, в контексті місцевих виборів, що мають відбутися восени нинішнього року.

Така ініціатива впроваджується в межах співпраці ЦВК та  IFES в Україні щодо спільної реалізації проєкту технічної допомоги "Забезпечення ефективної участі громадян у впровадженні реформ для гендерної рівності".

"Як відомо, у Виборчому кодексі України, що набув чинності з 1 січня поточного року, встановлені гендерні квоти для політичних партій під час висування кандидатів. Відтак держава створила правові механізми щодо участі жінок у виборах. Тому ми маємо спільно з жіночою правозахисною спільнотою напрацювати шляхи не тільки для заохочення їх участі у виборчих процесах, а й для інформування майбутніх кандидатів, проведення серед них ефективної розʼяснювальної роботи", – зазначила Вікторія Глущенко.

Під час заходу консультант IFES в Україні Денис Ковриженко зупинився на основних гендерних аспектах Виборчого кодексу України. Своєю чергою представниці жіночих громадських організацій розповіли про свою діяльність, обговорили питання щодо участі жінок у політиці, насамперед, в розрізі встановлення зазначених гендерних квот.  При цьому зверталася увага на протидію ймовірним випадкам партійної дискримінації, політичного булінгу тощо. Також учасники заходу окреслили можливі напрями та шляхи співпраці гендерно спрямованої спільноти з Центральною виборчою комісією.

"На моє переконання, лише закріплення на законодавчому рівні гендерних квот при формуванні виборчих списків партій не дасть змогу досягнути бажаного результату. Процес гендерного інтегрування повинен супроводжуватися громадськими ініціативами. І нам спільно потрібно сприяти участі жінок у виборах через просвітницьку роботу. Тож сьогодні ми зробили перший важливий крок у цьому напрямі, наслідком якого має стати напрацювання механізму тісної взаємодії та ефективної співпраці між Комісією та жіночими громадськими організаціями", – наголосила за підсумками заходу член ЦВК Вікторія Глущенко.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії