21:21 / 16.01.2020 Политика

Повноваження Нацгвардії планують розширити

15 січня Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки підтримав до першого читання законопроєкт №2412 "Про розвідку".

У запропонованій комітетом версії є норми, які наділяють Національну гвардію статусом суб'єкта системи воєнної розвідки, повідомляє Центр протидії корупції.

Національна гвардія входить до системи Міністерства внутрішніх справ. Тож, якщо згадані норми затвердять, у МВС створюється повноцінна паралельна система військових і правоохоронних формувань – тепер уже з можливостями розвідки.

"Це означає надзвичайні повноваження з розвідки для органу в системі МВС. Норми дозволяють залучати Нацгвардію для виконання розвідувальних завдань у військовій сфері. Формулювання проєкту настільки широкі та загальні, що на практиці це може вийти далеко за межі розвідки під час виконання військових завдань та перетворитися у зловживання. Наприклад, на виконання завдань розвідки у Нацгвардії зможуть мати таємний бюджет для закупівель та впроваджувати агентів до різних установ за кордоном", – вважає член правління Центру протидії корупції Олена Щербан.

Наразі виключну компетенцію з військової розвідки має розвідувальний орган Міноборони. Президент пропонував додати до суб'єктів ще окремі військові частини та органи управління військової розвідки Збройних сил. Проте комітет вирішив доповнити цей перелік також і підрозділами Нацгвардії, яка наразі не має таких можливостей.

За цим законопроєктом, підрозділи Нацгвардії отримають вплив далеко за межами України. Адже зможуть за кордоном, на виконання завдань розвідки, впроваджувати агентуру та організовувати спецоперації – наприклад, мати агентів у посольствах як українських, так і іноземних в Україні, урядах, оборонних структурах інших держав, міжнародних організаціях та просувати там необхідні питання, отримувати інформацію.

Це також означає фактичне отримання таємного бюджету на забезпечення розвідки, зокрема на купівлю техніки, інших засобів для виконання розвідувальних завдань.

Враховуючи, що більшість розвідувальної інформації та діяльності буде поза прокурорським контролем, ця паралельна система отримує надпотужний та неконтрольований інструмент впливу.

Більше того, проєкт вносить зміни і до Кримінального процесуального кодексу, вводячи гарантії для осіб, яким відома інформація про розвідувальну таємницю. Такі особи не зможуть бути допитані щодо цих питань.

"З одного боку, це логічна гарантія для розвідників, але в контексті Нацгвардії та МВС пригадується сумнозвісна справа із закупівлі "рюкзаків Авакова" саме для Нацгвардії, де, за даними слідства, рюкзаки закуповували в декілька разів дорожче під кураторством сина чинного міністра Авакова та його заступника, – додає Щербан. – Такі зміни суттєво розширють функціонал та фактичний вплив структур МВС, які вже понад шість років перебувають під контролем сумнозвісного міністра".