03:10 / 29.11.2019 Политика

Дубілет розповів про перепис населення у наступному році

Про кардинальні зміни в порядку проведення всеукраїнського перепису населення розповів міністр Кабміну, керівник Держстату Дмитро Дубілет.

Пояснення керівник Державної служби статистики написав у своєму Telegram-каналі.

Перепис населення в Україні запланували на кінець 2020 року. На це в бюджеті передбачили 3,4 млрд грн.

Передбачалося, що майже 100 тисяч інтерв'юерів з планшетами обійдуть оселі українців з метою перепису. Однак тепер формат вирішили змінити.

За підсумками спілкування Дубілета з представниками відомств, які можуть бути потенційними користувачами перепису, соціологами та регіональними представниками, з'ясувалося, що більшість запитів від них можна поділити на два типи.

Окремо виділяють спеціалізовану інформацію про склад сім'ї, житло, етнічну та національну приналежність тощо. А переважна більшість, майже 90%, запитів - інформація про вік, стать та кількість мешканців населених пунктів України.

За словами Дубілета, більшість таких запитів - термінові. Зараз уряд створює генеральний план інфраструктури країни (дороги, опорні школи, лікарні) й більшість міністерств заявили, що не можуть чекати кінця наступного року.

Тому вирішили провести так званий електронний перепис, до якого долучать фахівців з математики й соціології. Новий алгоритм відрізняється від оголошеного раніше.

Зокрема, збиратимуть анонімну інформацію про кількість та розташування користувачів мобільних операторів. Дані про дітей збиратимуть через відділи реєстрації цивільного стану (РАЦСи). Інформацію про пенсіонерів - через Пенсійний фонд.

Проводитимуть "калібруючі" соціологічні опитування для уточнення, скільки сім-карт припадає в середньому на одного українця в різних групах. Для обробки даних використають математичну модель.

"У підсумку ми отримуємо досить точну модель того, скільки людей мешкає в яких населених пунктах. Ці дані будуть, можливо, більш точними, ніж від традиційного перепису, оскільки далеко не всі українці відкривають двері тим, хто проводить опитування", - вважає Дубілет.

Він додав, що для отримання відповідей на більш спеціалізовані питання можна придумати точкові та дешевші способи дослідження. Наприклад, соцопитування, роботу з електронними реєстрами або знайти інші шляхи.

За словами керівника Держстата, це допоможе заощадити на переписі населення 2-3 млрд грн.

"Тому в бюджет 2020 ми знизили бюджет на перепис з 3,4 млрд грн до 1,4 млрд. А якщо все піде, як заплановано, думаю, потім ми зможемо заощадити ще під 1 млрд. Заощаджені гроші пішли на медицину та інші важливі програми", - зазначив міністр.