18:07 / 22.11.2019 Политика

Кібербезпека виборів у Норвегії стала пріоритетом державної політики

Представники ЦВК ознайомилися з роботою Норвезької державної організації з безпеки та електронних сервісів.

Делегація ЦВК, яка наразі з робочим візитом перебуває в місті Осло, мала зустріч із Рором Торном – заступником директора Норвезької державної організації з безпеки та електронних сервісів (G.S.S.O). Організація підпорядкована як Службі розвідки, так і Міністерству оборони, розробляє заходи у сфері кіберзахисту та запобігання тероризму. Контроль за її діяльністю здійснює відповідна комісія Стортінгу  (Парламент Норвегії).

Представники організації розповідають, що особливо вразливими є бази політичних партій, де зберігається важлива інформація про партійну діяльність та їхніх членів. Витоки такої інформації часто мають різні насідки, однак здебільшого підривають довіру до політичної системи загалом.

Тому питання кібербезпеки стало пріоритетом державної політики, починаючи з парламентських виборів 2017 року. Держава запропонувала партіям провести консультації і тренінги щодо захисту власних ресурсів і платформ та ефективної протидії неправдивій інформації. 

Норвезька державна організація з кібербезпеки здійснювала стрес-тести на проникнення до ресурсів партій. Їх метою було виявлення слабких місць і посилення кібербезпеки партій. За результатами було підготовлено поради щодо вдосконалення системи кіберзахисту.

Норвежці дуже активно взялись за кібербезпеку, взявши за мету бути готовим 24/7 виявити і запобігти кіберінцидентам.

Отже, підбиваючи підсумки, класифікуємо принципи, за якими працює Норвезька організація з кібербезпеки:

- ініціювання переговорів з політичними партіями;

- зустріч з керівництвом партій;

- проведення тренінгів з кібербезпеки, надання технічної оцінки та консультацій щодо кіберзахисту і кібербезпеки;

- запровадження постійних каналів зв’язку для подолання кіберзагроз і реагування на кіберінциденти. 

"Підхід норвежців цікавий, корисний  і зрозумілий. І ми будемо думати, що із прогресивних здобутків можна застосувати в наших реаліях", – підсумував Голова ЦВК Олег Діденко.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії