19:17 / 14.11.2019 Политика

Олег Діденко: "Для комісії дуже важливо, щоб всі процедури, виписані у виборчому кодексі, були максимально зрозумілі та чіткі для застосування"

14 листопада у Києві завершилася дводенна національна конференція "Президентські та парламентські вибори 2019 року в Україні: висновки та рекомендації".
 
Під час другого дня роботи перед учасниками конференції своїм баченням з окресленої проблематики поділився Голова Комісії О. Діденко. Серед іншого, він окремо зупинився на питаннях вдосконалення виборчого законодавства і, зокрема, Виборчого кодексу. Так, за його словами, доопрацювання Кодексу має бути комплексним. Підтвердженням цьому стали й численні пропозиції та рекомендації щодо вдосконалення цього надважливого документу, які були озвучені під час секційних засідань робочих груп.
 
Олег Діденко також наголосив, що новообраний склад ЦВК з перших днів своєї діяльності одним із пріоритетів визначив для себе активну законотворчу роботу. Тому лише протягом місяця вже вдалося напрацювати пропозиції щодо вдосконалення Виборчого кодексу. "При цьому для Комісії було дуже важливо, щоб всі процедури, виписані у Виборчому кодексі, були максимально зрозумілі та чіткі для застосування", – зазначив він.
 
У підсумку ці пропозиції були схвалені постановою Комісії та передані до Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. "На вчорашньому засіданні цього Комітету законодавці, на щастя, нас почули. І відповідно до процедури вони звернулися до Офісу Президента з пропозицією розглянути наші напрацювання на предмет їх відповідності зауваженням Глави держави", – додав Олег Діденко.
 
Під час подальшого виступу він детально поінформував щодо пропозицій ЦВК та висловив сподівання, що подальше доопрацювання Кодексу на їх базі зробить його більш якісним та ефективним. Адже, на його думку, їх актуальність підтверджена в тому числі й на цій конференції.
 
На проблематиці вдосконалення виборчого законодавства також закцентували увагу голова правління громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська та старший експерт з правових та виборчих питань Денис Ковриженко.
 
Окрім того, під час сесійних засідань робочих груп їх учасники розглянули питання  організації голосування на виборчих дільницях, підрахунку голосів виборців та встановлення підсумків голосування, інклюзивність і доступність виборчого процесу. Йшлося також про кібербезпеку,  дезінформацію, виборчі правопорушення та оскарження рішень, дій чи бездіяльності різних субʼєктів виборчого процесу.
 
За підсумками конференції напрацьовані у фокус-групах рекомендації, які спрямовані на вдосконалення як виборчого законодавства, так і виборчих практик в Україні, будуть узагальнені та систематизовані її організаторами.
 
Проведення заходу стало можливим завдяки спільним зусиллям Центральної виборчої комісії, Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні, Координатора проєктів ОБСЄ в Україні та Офісу Ради Європи в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади та британської допомоги від уряду Великої Британії (UKAID).

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії