18:30 / 13.11.2019 Политика

У Києві проходить конференція "Президентські та парламентські вибори 2019 року в Україні: висновки та рекомендації"

13 листопада у Києві розпочалася дводенна національна конференція "Президентські та парламентські вибори 2019 року в Україні: висновки та рекомендації". Організаторами заходу стали Центральна виборча комісія, Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) в Україні, Координатор проєктів ОБСЄ в Україні та Офіс Ради Європи в Україні.

Голова Комісії Олег Діденко у вітальному слові, зокрема, зазначив, що цьогорічні чергові вибори Президента України та позачергові вибори народних депутатів України за оцінками міжнародної спільноти пройшли на високому рівні, з дотриманням демократичних стандартів. "Тож сьогодні нам вперше випала нагода обговорити як результати цих виборів, так і проблеми та виклики, які довелося долати ЦВК під час організації зазначених кампаній", – наголосив Голова Комісії. Також він додав, що цей захід має стати одним із важливих кроків на шляху глибокого аналізу ситуації та визначення подальших дій.

За його словами, нинішня конференція проходить у той момент, коли у Верховній Раді України триває робота над вдосконаленням виборчого законодавства, зокрема, Виборчого кодексу. І Комісія активно долучилася до цього процесу. Так, днями вона схвалила пропозиції щодо вдосконалення Кодексу та передала їх до профільного парламентського комітету. З цього приводу Олег Діденко висловив сподівання, що учасники нинішнього заходу теж напрацюють нові ідеї щодо покращення виборчого законодавства.

Окрім того, він привітав участь у заході представників громадських організацій, експертного середовища, членів ЦВК попереднього складу, представників ОВК та ДВК, які брали участь в організації підготовки та проведення двох загальнодержавних виборів, а також представників судової гілки влади. "На моє переконання, таке широке професійне представництво позитивно вплине на результативну роботу конференції", – додав Голова Комісії.

Своєю чергою заступник директора IFES в Україні Гіо Кобахідзе також висловив сподівання, що нинішній захід стимулюватиме розвиток виборчого законодавства та виборчих практик в Україні. Підтримав його і керівник управління зі сприяння у виборчих процесах Генерального директорату з питань демократії Ради Європи Франсуа Фрідеріх та додав, що РЄ налаштована й надалі всіляко підтримувати нашу державу у виборчій сфері. А спеціаліст з питань виборів та врядування Координатора проєктів ОБСЄ в Україні Євген Побережний, наголосивши, що цьогорічні вибори відбувалися в конкурентних умовах, адмініструвалися ефективно та прозоро, поінформував, що за підсумками конференції будуть напрацьовані рекомендації для покращення виборчого процесу та вдосконалення виборчого законодавства.

Учасників заходу від імені Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова привітала заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Аліна Загоруйко.

В подальшому своїми думками щодо організації цьогорічних виборів поділилися експерт з питань виборів Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) в Україні Пʼєр Петьє, голова правління громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська та голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Про особливості президентських та позачергових парламентських виборів, а також проблеми та виклики, з якими довелося зіткнутися Центральній виборчій комісії, учасникам конференції розповіли заступник Голови Комісії Віталій Плукар та екс-Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Протягом першого дня учасники заходу працювали в робочих групах, розглянувши питання адміністрування виборів, реєстрації виборців, проведення виборчих кампаній партіями, кандидатами. Також під час секційних засідань розглядалася проблематика щодо фінансування політичних партій, передвиборної агітації, спостереження за виборами.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії