17:23 / 11.11.2019 Политика

Члени ЦВК взяли участь в обговоренні сценаріїв забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб

За ініціативи Громадської організації "Громадський холдинг "ГРУПА ВПЛИВУ" та Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) відбулося експертне обговорення сценаріїв забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та інших мобільних категорій громадян. Зокрема, йшлося про концепцію змін до законодавства щодо місцевих виборів та про розробку законопроєкту стосовно реєстрації ВПО в громадах, де вони мешкають.

У заході взяли участь члени Центральної виборчої комісії Юрій Буглак та Юрій Мірошниченко, а також керівник Служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександр Стельмах.

Під час дискусії особлива увага приділялася проєкту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання внутрішньо переміщених осіб". Учасники заходу також активно обговорили процедуру включення до реєстру територіальної громади внутрішньо переміщених осіб, а також надання їм права голосу під час місцевих виборів.

Запропоновані норми зазначеного законопроєкту спрямовані насамперед на дотримання конституційних прав ВПО, які є громадянами України, врегулювання процесу інтеграції за новим місцем проживання, в тому числі –  реалізацію права голосу відповідно до виборчого законодавства.

Під час дискусії Юрій Мірошниченко, зокрема, наголосив, що сьогодні дуже важливо забезпечити дотримання виборчих прав внутрішньо переміщених осіб. Тож цей захід, на його погляд, є суттєвим кроком вперед в цьому напрямі.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії