17:18 / 01.11.2019 Политика

Тренінговий центр при ЦВК – потужна база для навчання учасників виборчих процесів

1 листопада відбулася презентація роботи Центру управління навчанням учасників виборчих процесів при Центральній виборчій комісії (Тренінгового центру). У заході взяли участь члени Комісії, керівники структурних підрозділів Секретаріату ЦВК та Служби розпорядника Державного реєстру виборців, а також представники офісу Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні.
 
Голова Комісії Олег Діденко відзначив ефективність та корисність діяльності Тренінгового центру. При цьому він наголосив, що для ЦВК одним із пріоритетів є підвищення рівня довіри суспільства до виборів та правової свідомості виборців. Тож у цьому контексті важко переоцінити роль Центру, який допомагає Комісії втілювати в життя нові ідеї.
 
Також він подякував міжнародним партнерам – Міжнародній фундації виборчих систем (IFES), Агентству США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерству міжнародних справ Канади та Британській допомозі (UKAID), завдяки яким стало можливим створення та функціонування Тренінгового центру.
 
Своєю чергою заступник Голови Комісії Сергій Дубовик, приєднавшись до слів подяки на адресу міжнародних колег, додав, що за роки свого існування Центр став своєрідним майданчиком для комунікації між Центральною виборчою комісією та представниками громадянського суспільства й міжнародними експертами.
 
Висловив задоволення плідною співпрацею, зокрема, щодо організації діяльності Центру і заступник директора IFES в Україні Гіоргій Кобахідзе. За його словами, завдяки цьому за 3,5 роки спільними зусиллями разом з ЦВК вдалося досягти значного прогресу в сфері навчання учасників виборчих процесів. При цьому він звернувся до членів Комісії з проханням надавати свої пропозиції щодо вдосконалення роботи Тренінгового центру. А IFES в Україні завжди готовий реалізовувати їх.
 
Як зазначила під час презентації директор Тренінгового центру Євгенія Павловська, він був створений спільно Центральною виборчою комісією та Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) в Україні у травні 2016 року з метою професійної підготовки членів виборчих комісій та інших учасників виборчих процесів.
 
Так, зокрема, цього року було реалізовано дві загальнонаціональні навчальні кампанії під час підготовки до чергових виборів Президента України 31 березня та позачергових виборів народних депутатів України 21 липня. Тренінговий центр разом з ЦВК та IFES в Україні організував навчальні процеси у три етапи: тренінг для тренерів з навчання членів виборчих комісій, навчання членів ОВК та навчання членів ДВК.
 
У результаті двох тренінгів було сформовано 7 потужних регіональних команд фахівців зі 160 тренерів, які за результатами навчання отримали відповідні сертифікати та у подальшому реалізовували наступні два етапи навчання в усіх регіонах України.
 
Навчання членів ОВК відбувалося у формі тренінгів з використанням сучасних інтерактивних методик із залученням усіх учасників до розгляду практичних ситуацій та активної роботи в групах, що сприяло обміну досвідом між членами комісій та налагодженню комунікації. Протягом двох виборчих кампаній було проведено 212 тренінгів, в яких взяли участь понад 4 800 осіб.
 
Своєю чергою навчання членів ДВК проводилось у формі 4-х годинних навчальних семінарів, на які запрошувався керівний склад комісій усіх звичайних виборчих дільниць. Було проведено 717 семінарів, в яких взяли участь понад 91 900 членів ДВК.
 
При цьому виборчі комісії всіх рівнів забезпечувалися як друкованими матеріалами, так і відео. Ці навчальні матеріали були розроблені Тренінговим центром та погоджені з Комісією. В електронному вигляді вони були також розміщені для вільного доступу користувачів на сторінці Facebook Центру та на інформаційно-навчальному ресурсі "ВИБОРКОМ".
 
Також, починаючи з листопада 2016 року, у зв’язку з призначенням перших місцевих виборів в об’єднаних територіальних громадах, що утворюються у процесі децентралізації, було проведено серію тренінгів для членів ТВК і ДВК із залученням 30 тренерів, які пройшли відповідну підготовку у Тренінговому центрі.
 
За цей період таке навчання охопило шість виборчих кампаній з організації та проведення перших місцевих виборів в ОТГ. Загалом відбулося 348 тренінгів: 143 для членів ТВК та 202 для членів ДВК, у яких взяли участь майже 12 370 осіб.
 
Ще одним важливим напрямом діяльності Центру стало підвищення кваліфікації працівників Секретаріату Комісії та Служби розпорядника Державного реєстру виборців. При цьому, зокрема, використовується такий потужний інструмент навчання як тренінги за міжнародною програмою BRIDGE, що розроблена спеціально для фахівців, які працюють у сфері виборів. За період свого функціонування Тренінговий центр організував 27 семінарів за цією програмою.
 
В одному з таких тренінгів BRIDGE на тему "Виборчі системи", який відбувся в Одесі в лютому 2017 року, взяли участь члени Комісії та члени ЦВК Республіки Молдова, плідно обговоривши шляхи реформування виборчих систем двох країн. А у листопаді того ж року члени Комісії, керівники структурних підрозділів Секретаріату ЦВК та Служби розпорядника ДРВ взяли участь у тренінгу BRIDGE "Інформаційні технології та вибори", під час якого вдосконалювали свої знання щодо принципів застосування інформаційних технологій у виборчому процесі.
 
Окрім того, на початку 2018 року відбувся пілотний тренінг для працівників органів ДРВ на тему "Взаємодія органів Державного реєстру виборців з виборчими комісіями", після чого 26 підготовлених Центром тренерів організували та провели 77 регіональних тренінгів для понад 1600 учасників.
 
Ще одним кроком на шляху підвищення кваліфікації працівників Секретаріату ЦВК та Служби розпорядника ДРВ стало проведення 13 навчальних  триденних семінарів з опанування програмного забезпечення. Окрім того, у 2018 – 2019 роках для них були організовані курси з вивчення англійської мови. Цього року також була організована низка тренінгів з кібергігієни.
 
Іншими напрямами діяльності Тренінгового центру є підвищення рівня правової культури та поширення міжнародного досвіду серед учасників виборчих процесів. Центр також став своєрідним майданчиком для комунікації широкого кола виборчих експертів, представників громадських організацій, органів державної влади та міжнародних організацій.
 
Загалом з травня 2016 року у 1440 заходах, організованих Тренінговим центром, взяли участь понад 114 300 осіб, діяльність яких пов’язана з виборами.
 
"Тренінговий центр і надалі продовжуватиме свою діяльність у сфері навчання учасників виборчих процесів та зацікавлених у ньому сторін. Планує організацію регулярних заходів з метою підвищення кваліфікації організаторів виборів, а також розвиватиме такий напрям як просвіта виборців. Це створить сприятливі умови для підвищення професіоналізму органів управління виборами, збереже та зміцнить цілісність виборчого процесу, сприятиме ефективності взаємодії його учасників та в цілому покращить довіру суспільства до виборів в Україні", – наголосила Євгенія Павловська.
 
Додаткову інформацію про роботу Тренінгового центру можна отримати на сайті www.ifes.org/ukraine або у соціальних мережах www.facebook.com/cec.training.center/.
 
Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії