14:04 / 24.10.2019 Политика

Запорізький бізнес зітхає з полегшенням - скандальний прокурор Прихожанов повертається до Кривого Рогу

У вересні Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка повідомив про запуск реформи органів прокуратури.

«Мета реформи – нові стандарти роботи прокурорів, які відповідають очікуванням суспільства, бізнесу та інвесторів. Спочатку відбудеться атестація, і всі чинні прокурори, які пройдуть оцінювання за критеріями професійності та доброчесності, продовжать працювати в нових органах прокуратури. Процес атестації має бути завершено до 1 вересня 2020 року, і атестовані прокурори будуть працювати на основі індивідуального оцінювання якості роботи», – зазначив Руслан Рябошапка.

За нашою інформацією, із приходом нової влади нічого не змінилось. Як й раніше пересічним громадянам з телеекранів розповідають про новий підхід, професійність, доброчесність, ретельний відбір, атестацію і т.п., а насправді, кадрові питання вирішуються давніми методами, й на керівні посади призначаються старі, перевірені кадри, але вже новими посередниками.

Інтернет-ресурс Gorsovet повідомляє, що депутати від фракції «Слуга Народу» вже визначилися із кандидатами на посади керівників місцевих прокуратур Кривого Рога. Так, погодженим очільником Криворізької місцевої прокуратури став Валерій Прихожанов.

Ми вирішили проаналізувати досягнення Валерія Олександровича під час проходження служби в органах прокуратури та з’ясували, що протягом останніх років він неодноразово потрапляв у гучні скандали та був об’єктом журналістських розслідувань, зокрема:

Травень 2014 року: у Кривому Рогу проходять мітинги активістів громадських організацій, які виступають проти призначення Прихожанова на посаду керівника прокуратури Кривого Рога. Активісти  об’єднання «Кривий Ріг проти режиму та диктатури» називають прокурора головним корупціонером міста.

У листопаді 2014 після «ковбасного скандалу» був переведений на нижчу посаду в прокуратуру Дніпропетровської області.

13 серпня 2015 року в Дніпропетровську на перетині вулиць Плеханова і Юліуша Словацького сталася дорожньо-транспортна пригода за участю Валерія Прихожанова. Аварія спричинила тяжкі тілесні ушкодження (ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України).

За повідомленням інших джерел під час вчинення ДТП Прихожанов знаходився у нетверезому стані, у результаті дорожньо-транспортної пригоди загинула людина. При цьому, в порушенні наказу генпрокурора, прокурор міста Дніпропетровськ Олексій Чернов (ред., - теж з Кривого Рогу, і є родичем Прихожанова), не повідомив про зазначене ДТП у вищестоящу прокуратуру, у зв'язку з чим відносно Чернова призначено службову перевірку.

Завдяки тісним зв’язкам між зазначеними персоналіями, питання з потерпілими та міліцією були вирішені, і це дало можливість Прихожанову перевестись у ГПУ на посаду прокурора відділу державного обвинувачення у вищих судах управління підтримання державного обвинувачення в суді Департаменту підтримання державного обвинувачення та представництва інтересів громадян або держави в судах.

У Генеральній прокуратурі Валерій Прихожанов пропрацював з осені 2015 по жовтень 2017 рр., звідки був направлений до Запоріжжя для кадрового посилення прокуратури регіону.

Жовтень 2017 року Валерія Прихожанова призначено керівником Запорізької місцевої прокуратури №3, представляв нового керівника очільник Прокуратури Запорізької області Валерій Романов, який зазначив, що новоспечений кадр має великий досвід роботи на різних рівнях, тому він повинен впоратися з поставленими завданнями.

У Запоріжжі за два роки своєї діяльності Валерій Прихожанов запам’ятається тим, що майже півтора року, з травня 2018 року гальмує розслідування кримінального провадження № 42018080000000202 за фактом зловживання посадовими особами групи перевізників «Bus Tour», які під виглядом здійснення нерегулярних пасажирських перевезень на території Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей організував масові нелегальні пасажирські перевезення пасажирів автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування, що спричинило тяжкі наслідки.

Підприємці Запоріжжя також розповідають про неодноразове звернення до них, з боку Валерія Прихожанова, за допомогою Запорізькій місцевій прокуратурі №3 у проведенні ремонту приміщення, зазначена допомога завжди надавалась.

Також Прихожанов Валерій Олександрович у порушення вимог ч. 2 ст. 52 Закону України «Про запобігання корупції» двічі не повідомив НАЗК про отримання у 2016 році доходу від відчуження нерухомого майна (квартири у Кривому Рогу, загальною площею 121,60 м²) у сумі 2 000 000 гривень, а також про набуття 26.02.2016 права власності на нерухоме майно (квартиру у Києві, загальною площею 98,80 м²) вартістю 1 973 100 гривень. Наведене може свідчити, що Прихажанов причетний до вчинення адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч. 2 ст. 172-6 КУпАП.

Ось, які кадри із кримінально-корупційним шлейфом,  на думку депутатів СН, відповідають очікуванням суспільства, бізнесу та інвесторів. Але це вже проблеми земляків Президента України із Кривого Рогу, а підприємці Запоріжжя зітхнуть з полегшенням.