16:24 / 10.10.2019 Политика

Співробітники запорізького СБУ порушують закон заради нового губернатора?

СБУ викликає на допити працівників обласного Департаменту екології. Останні вбачають у діях «силовиків» спроби сфабрикувати справи та тиск з боку очільника області Віталія Туринка.

Днями співробітники Департаменту екології та природних ресурсів у приміщені Запорізької облдержадміністрації отримали повістки, якими їх викликають на допит до СБУ у Запорізькій області.

Про це виданню «Факти Запоріжжя» повідомили працівники Департаменту.

Як з’ясувалося, співробітники СБУ мають намір допитати працівників Департаменту в рамках кримінального провадження № 12015080330000715, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18 листопада 2015 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 249, ч. 2 ст. 364 КК України.

Згідно з матеріалами зазначеного провадження, наразі триває досудове розслідування фактів налагодження схеми незаконного вилову личинок хірономід (мотиля) із Молочного лиману впродовж 2014-2017 років керівництвом та найманими працівниками ТОВ «Біогрант» та ООО «Азов Зоо» у змові із посадовими особами Приазовського національного природного парку, які зловживали своїм службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди.

Однак співрозмовник видання, посилаючись на телефонну розмову з одним зі слідчих обласної СБУ, повідомив, що у рамках зазначеного кримінального провадження співробітників Департаменту також будуть допитувати щодо тендеру з розробки техніко-економічного обґрунтування «Будівництва зовнішніх мереж та споруд водопостачання та водовідведення селища Кирилівка», проведеного у 2016 році. При цьому, слідчий СБУ не відповів, в чому саме він вбачає зв’язок між незаконним виловом мотиля із Молочного лиману у 2014-2017 роках та тендером з розробки ТЕО для будівництва мереж водопостачання Кирилівки у 2016 році.

За словами директора Департаменту екології облдержадміністрації Віталія Гордієнка, співробітники СБУ у Запорізькій області здійснюють досудове розслідування за фактами незаконного вилову мотиля із Молочного лиману працівниками ТОВ «Біогрант» у змові із посадовими особами Приазовського нацпарку ще з 2015 року. Проте, за чотири роки браконьєри так і не були притягнуті до відповідальності і продовжують свій протизаконний промисел.

«Чотири роки, впродовж 2015-2019 років, СБУ не може, а швидше за все не хоче зупинити браконьєрів та притягти винних до відповідальності. Я готовий допомогти слідчим СБУ та назвати прізвища їхніх колег, які покривають незаконний вилов мотиля у Молочному лимані», - зазначив Віталій Гордієнко. 

За словами посадовця, це вже не перший випадок, коли співробітники СБУ намагаються провести слідчі дії в рамках кримінального провадження, яке не має відношення до порушеного питання.

Так, у 2018 році співробітники СБУ провели обшук у Департаменті екології та природних ресурсів Запорізької ОДА та вилучили оригінали документів щодо проведення конкурсних торгів та укладання з ТОВ «Виробниче підприємство «Промислові системи» договору №2 від 02.11.2016 на виконання техніко-економічного обґрунтування «Будівництва зовнішніх мереж і споруд водопостачання та водовідведення селища Кирилівка». Зокрема, слідчі вилучили всю документацію переддоговірної діяльності, документацію проведення конкурсних торгів, договір з усіма додатками, поточну документацію виконання договору, листування, протоколи, рішення, розпорядження, службові записки, фінансову документацію та ін.

Слідчі дії проводилися за ухвалою судді Жовтневого районного суду міста Запоріжжя Стратій Є.В. за поданням слідчого 1-го відділення слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області, погодженим з прокурором прокуратури Запорізької області в рамках кримінального провадження № 22018080000000030, внесеного до ЄРДР 23 березня 2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого 441 КК України. Суддя надала дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, що знаходилися у володінні Департаменту екології та природних ресурсів ЗОДА.

При цьому, за даними Єдиного державного реєстру судових рішень, зазначене кримінальне провадження розслідується за фактом масового знищення тваринного світу (пеленгасу та кефаль-сінгілі) через  невиконання робіт по здійсненню заходів з днопоглиблення (розчистки) каналу Молочний лиман – Азовське море ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв».

Який зв'язок слідчі побачили між матеріалами тендеру з розробки ТЕО «Будівництво зовнішніх мереж та споруд водопостачання та водовідведення селища Кирилівка» та розчисткою каналу між Молочним лиманом й Азовським морем, теж невідомо.

Проте, наведені дані можуть свідчити про те, що співробітники СБУ у Запорізькій області неодноразово вчиняли кримінальні правопорушення, подаючи на розгляд суду сфальсифіковані матеріали, за якими отримували ухвали суду та у подальшому проводили слідчі дії.

Наразі, співробітники Департаменту екології та природних ресурсів ОДА готуються провести прес-конференцію, де планують оприлюднити факти зловживань з боку співробітників СБУ та прокоментують ситуацію, яка наразі склалася навколо Департаменту.

Нагадаємо, наразі триває протистояння голови Запорізької облдержадміністрації Віталія Туринка та директора Департаменту екології ОДА Віталія Гордієнка, якого губернатор відсторонив від посади.

Віталій Гордієнко заявив, що вважає дії голови ОДА неправомірними і незаконними, звернувся до Офісу Президента та НАБУ, а також зареєстрував петицію до президента України із вимогою відставки Віталія Туринка.