13:40 / 07.10.2019 Политика

На сайті Президента з’явилася петиція з вимогою звільнити нового запорізького губернатора

За інформацією розділу "Електронні петиції" ініціатором збору голосів є Віталій Гордієнко (Директор Департаменту екології та природних ресурсів, якого відсторонили від виконання службових обов'язків), а зареєстрована петиція сьогодні, 4 жовтня.

"В період з 27 по 29 вересня 2019 року в мережі з’явились ґрунтовні відомості про загрозу виникнення (екологічної катастрофи) надзвичайної екологічної ситуації пов’язаної з можливістю масової загибелі живих водних ресурсів пеленгаса та журавки на території Утлюкського лиману Азовського моря, що розташований на території Якимівського району Запорізької області.

Вважаю така ситуація виникла виключно з вини голови Запорізької обласної державної адміністрації Туринка Віталія Вікторовича, внаслідок надання незаконних переваг суб’єкту господарської діяльності та має ознаки загрози Національної безпеки із таких причин", - зазначає ініціатор петиції.

За словами автора петиції, 9 вересня 2019 року голові Запорізької обласної державної адміністрації Туринку Віталію Вікторовичу співробітниками Департаменту екології та природних ресурсів ЗОДА на підпис був переданий проект розпорядження голови Запорізької обласної державної адміністрації «Про зміну меж (розширення) території Приазовського національного природного парку» із поміткою «Терміново» до якого було додано повний пакет оригіналів документів, якими обґрунтовується доцільність та терміновість підписання розпорядження, в тому числі і аркуш погодження, підписаний уповноваженими службовими особами держадміністрації, в тому числі першим заступником губернатора Елою Слепян.

Зазначеним розпорядженням передбачено включення частини Утлюкського лиману Азовського моря площею 4500 га до Приазовського національного природного парку. Саме на цю територію ПрАТ «Запорізький залізорудний комбінат» здійснює скиди відходів гірничодобувної промисловості – відкачаної шахтної високомінералізованої води.

"Вважаю такі дії Туринка В.В. результатом кулуарної домовленості із представниками власника ПрАТ «Запорізький залізорудний комбінат» в результаті якої губернатор надав їм не законну перевагу у формі невтручання в їх протиправну діяльність", - ділиться пан Гордієнко.

Зазначимо, електронна петиція, адресована Президентові України, розглядається за умови збору на її підтримку не менш як 25 тисяч підписів громадян протягом не більше трьох місяців з дня оприлюднення петиції.