16:28 / 30.09.2019 Политика

Головний запорізький еколог направив петицію про оголошення недовіри губернатору області

Протистояння губернатора та головного еколога області триває. У зв’язку з загрозою виникнення екологічної катастрофи Гордієнко Віталій подав електронні петиції до Запорізької обласної ради та Кирилівської селищної ради про оголошення недовіри голові Запорізької обласної державної адміністрації  Туринку Віталію.

Нам стало відомо, що сьогодні, 30 вересня 2019 року, до Кирилівської селищної ради та Запорізької обласної ради  на розгляд  депутатів направлено  петицію, підготовлену директором Департаменту екології та природних ресурсів Запорізької обласної державної адміністрації Гордієнко Віталієм «Про оголошення недовіри голові Запорізької обласної  державної адміністрації Туринку Віталію Вікторовичу». Згідно документу, призначений 6 вересня 2019 року голова обладміністрації умисно, зловживаючи службовим становищем, затримує розгляд документів, поданих співробітниками Департаменту екології та природних ресурсів. Очільник області  своєю бездіяльністю, а також блокуванням створення нового об’єкту природно-заповідного фонду, незаконно віддавши перевагу ПрАТ «Запорізький залізорудний комбінат», дозволив підприємству здійснювати безконтрольний скид відходів до Утлюкського лиману Азовського моря, що спричиняє загрозу виникнення екологічної катастрофи у вигляді масової загибелі  живих водних  ресурсів пеленгаса та журавки.  На думку Гордієнка, такі дії губернатора становлять загрозу Національній безпеці України.

Проект розпорядження, розроблений Департаментом екології та природних ресурсів  «Про зміну меж (розширення) території Приазовського національного природного парку із повним дотриманням вимог чинного законодавства  з 9 вересня 2019  ігнорується губернатором і досі залишається не підписаним.  

Наприкінці вересня з’являється загроза виникнення надзвичайної екологічної ситуації на територіях Утлюкського лиману Азовського моря. Петиція директора екології та природних ресурсів Гордієнка Віталія, містить ґрунтовні відомості безпосередньої  вини голови облдержадміністрації Туринка Віталія Вікторовича в ситуації, що склалася. 

Наразі Гордієнко Віталій  звертається до депутатів Запорізької обласної ради та депутатів Кирилівської селищної ради  із закликом поставити на порядок денний чергової сесії відповідної ради питання щодо висловлення недовіри голові Запорізької обласної державної адміністрації Туринку Віталію Вікторовичу  та проголосувати за нього.

Відповідно до вимог статті 23 Закону України «Про звернення громадян» Запорізька обласна рада та Кирилівська селищна рада повинні протягом доби розмістити петицію на офіційному веб-сайті.

В разі набрання петицією на сайті Запорізької обласної ради більше 500 голосів протягом трьох місяців, її керівництво зобов’язане буде поставити на порядок денний наступної сесії ради питання «Про оголошення недовіри голові Запорізької обласної державної адміністрації Віталію Туринку».

Такі ж дії має виконати Кирилівська селищна рада, але для винесення  питання на сесію, петиції необхідно набрати лише 75 голосів.

В разі прийняття рішення на сесії відповідної ради, Офіс президента зобов’язаний буде розглянути питання про доцільність перебування Віталія Туринка на займаній посаді та надати правову оцінку його діям.

У випадку відмови відповідної ради розмістити петицію на сайті та вжити дій відповідно до закону, її керівництво може бути притягнуто до відповідальності за частиною 7 ст.212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Суб’єктом притягнення є Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. 

Стежте за розвитком подій разом із нами, адже незабаром ми опублікуємо матеріал з перших вуст про істинні причини усунення від посади директора Департаменту екології та природних ресурсів Гордієнка Віталія з наданням відеоматеріалів.