13:43 / 27.09.2019 Политика

Посадовець Запорізької облдержадміністрації шукає правди в Офісі Президента та НАБУ – вважає, що губернатор перевищив власні повноваження

Відсторонений на час службового розслідування від посади директор Департаменту екології та природних ресурсів Запорізької облдержадміністрації Віталій Гордієнко вважає рішення голови ОДА Віталія Туринка неправомірними та незаконними.

Про це головний еколог Запорізької області заявив у коментарі кореспонденту видання «Факти Запоріжжя».

Посадовець також повідомив, що звернувся із заявою про вчинення кримінального правопорушення очільником регіону до  НАБУ та  Офісу Президента України.

«Схоже, що губернатор плутає приватний бізнес та державну службу. Він  мало розуміється не тільки в елементарних поняттях та властивостях держслужби, а й масштабі своїх повноважень. Внаслідок цього, під час ухвалення рішень змушений покладатися на сумнівні поради радників.  Але особисто для мене є дивним, як можна покластися в таких питаннях на людину, бізнес якої полягає в тому, щоб завести контрабандою ювелірні вироби, поставити пробу та розповсюдити товар сумнівного походження мережею ювелірних магазинів. Роль радника полягає лише у просуванні власних інтересів, який має мережу ломбардів, що цілодобово скуповує крадене майно. Тут очевидне бажання створити нову вертикаль обласної влади із залученням правоохоронців. Проте, ця ідея апріорі є утопічною, оскільки жодна правоохоронна вертикаль, що підпорядкована Києву, не віддасть свій вплив на процеси під місцеву владу. Це по-перше.

Що стосується розпорядження губернатора відносно відсторонення мене особисто та заступника директора Департаменту від виконання службових обов’язків на період проведення службового розслідування, вважаю дії голови облдержадміністрації неправомірними та незаконними. У зв’язку з чим мною направлені заява про вчинення кримінального правопорушення до  НАБУ та лист-звернення до Офісу Президента України.

Я вважаю, що очільник області, займаючи посаду державної служби категорії «А», умисно, зловживаючи службовим становищем, чітко усвідомлюючи відсутність жодних підстав, передбачених пунктом 1 Порядку проведення службового розслідування, порушив   щонайменше чотири статті Конституції  України та не менше восьми статей Закону України «Про державну службу».  Вбачаю у діях губернатора ознаки злочину за ч. 1. ст. 366 КК України та ч.1 ст. 367 КК України.

Також мені достеменне відомо, що на прохання голови облдержадміністрації долучили підрозділи двох обласних СБУ для притягнення мене до кримінальної відповідальності за неіснуючі правопорушення.

Моє особисте нагадування пану губернатору полягає в тому, що рабовласництво залишилося у далекому минулому, а наразі спостерігається дуже тонка грань між тими, хто садить та кого садять», - заявив Віталій Гордієнко.

Як раніше повідомляли «Факти Запоріжжя», причиною службового розслідування та відсторонення від посади директора обласного Департаменту екології Віталія Гордієнка стала необхідність встановити обставин, які призвели до масової загибелі риби на з’єднувальному каналі між Молочним лиманом та Азовським морем у вересні  2017 року. Про це йдеться в офіційному розпорядженні голови Запорізької ОДА Віталія Туринка.

Розслідувати ймовірні зловживання буде спеціально створена комісія, перевірка триватиме місяць – з 19 вересня по 18 жовтня. Виконувачем обов'язки директора Департаменту призначено Ірину Каткову.