16:14 / 26.09.2019 Политика

"Схемщик Ревчук" претендує на посаду заступника запорізького губернатора – що наразі відомо

Незабаром у голови Запорізької облдержадміністрації Віталія Туринка може з’явитися новий заступник, так само із бізнесової сфери. На зазначену посаду претендує чоловік депутатки Запорізької міської ради Ольги Ревчук – Олег Ревчук. На сайті НАЗК оприлюднена його декларація як кандидата на посаду.

З грудня 2016 року і донедавна Олег Ревчук обіймав посаду директора Державного підприємства «Український науково-дослідний інститут спеціальних сталей, сплавів та феросплавів». До того, як очолити держпідприємтсво, Олег Валерійович працював менеджером у ТОВ «Аллойс», зареєстрованому у Таллінні, Естонія». На сьогодні  - тимчасово безробітний.

Вся нерухомість родини Ревчуків – три квартири, житловий та дачний будинки – оформлена на дружину бізнесмена Ольгу. У власності Олега Ревчука знаходяться автомобіль Volkswagen Transporter, 2009 року випуску (придбаний у грудні 2014 року) та прогулянковий катер, 1986 року випуску. Також, згідно з декларацією, Олег Валерійович є співвласником ГО «Яхт-клуб «Горіхова бухта».

Декларант також повідомляє про те, що протягом 2018 року отримав на ДП «УкрНДІспецсталь» трохи більше ніж 110 тисяч гривень заробітної плати.

Про статки Ольги Ревчук ми детально розповідали, аналізуючи декларацію депутатки. Та, крім того, що пані Ольга працює у міськраді та сама займається бізнесом, вона є донькою впливового бізнесмена Андрія Демидова, який є власником одного з найпотужніших виробництв феросплавів на території Запорізької області..  

ТОВ «Ферокс», яке належить Андрію Демидову, займається експортом вироблених феросплавів у дуже значних обсягах. Експортні операції здійснюються, як правило, на  адресу ТОВ «Аллойс», яке, як вже зазначалося, зареєстроване у Таллінні та оформлене на Ольгу Ревчук.

Для того, аби мінімізувати вартість вироблених феросплавів на митній території України та з метою ухилення від сплати багатомільйонних податків, вітчизняні виробники застосовують нехитру схему – у митних документах зазначають, що експортується фероматеріал низької якості. Саме такі документи може надати ДП «Український науково-дослідний інститут спеціальних сталей, сплавів та феросплавів», яке має власну акредитовану на це лабораторію і яке донедавна очолював Олег Ревчук.

За інформацією джерел, саме цю схему для мінімізації витрат використовує родина Демидових – Ревчуків. Після того, як фероматеріал перетинає митний кордон України, вже за справжніми документами (які засвідчують якість продукції) ТОВ «Аллойс» перепродає запорізькі феросплави світовим споживачам за контрактами на мільйони доларів. Такий родинний бізнес приносить мільйони доларів чистого прибутку щорічно.

ДП «Український науково-дослідний інститут спеціальних сталей, сплавів та феросплавів» розташоване у центрі Запоріжжя, має власну нерухомість та виробничі потужності.  І, що цікаво, воно досі не приватизоване. Ймовірно, саме тому, що відіграє ключову роль в махінаціях з експортними операціями феросплавів.

Так, згідно з довідкою №22-АБ-455 від 26 липня 2017 року, що розміщена в системі електронних закупівель «Prozorro», ДП «УкрНДІспецсталь» здійснює поковку корозійностійких сталей для ДП «Івченко-Прогрес», поковки сталей для ПАТ «Мотор-Січ»,  виготовлення та поставку жароміцних сплавів до концерну «Укроборонпром» «Завод імені Малишева», поковки сталей для ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод» та ПАТ «Алмазінструмент».

Що характерно, більшість документів підписував не директор держпідприємства Олег Ревчук, а його перший заступник Олександр Бородін – стара схема, яка використовується, аби убезпечувати її організаторів.

Крім того, у Єдиному реєстрі судових рішень є рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 12 липня 2016 року, яким ГУ Держпраці у Запорізькій області просить суд зупинити експлуатацію системи газопостачання, експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, а саме: технологічне устаткування металургійної, ливарної промисловості, електричне устаткування напругою понад 1000В, посудини, що працюють під тиском, порошкові печі, електропечі феросплавної лабораторії. У рішенні також зазначено, що вакуумно-дугова піч, вакуумно-індукційна піч та інше обладнання підприємства працює без відповідних дозволів Держпраці.

Ймовірно, на сьогодні відповідні дозволи Держпраці вже отримані та підприємство працює у штатному режимі. Але вказані відомості підтверджують той факт, що на підприємстві наявні надпотужні стаціонарні джерела викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря в результаті металургійного виробництва. Водночас, за інформацією інсайдерів, ДП «УкрНДІспецсталь» не має жодних дозволів на ці викиди.

Олег Ревчук очолював підприємство «УкрНДІспецсталь» понад два роки. Знаючи, що на кожному металургійному підприємстві екологічні документи – це основа дозвільної діяльності, Олег Валерійович нехтував необхідністю отримувати дозволи. Чому? Можливо тому, що процедура дозволила б виявити необліковані плавки феросплавів, що здійснюються на підприємстві?

Як вже зазначалося, на початку поточного року Олег Ревчук звільнився з посади директора «УкрНДІспецсталь». Чи змінилася ситуація на підприємстві зі зміною керівника, наразі, невідомо.

Проте, навіть ймовірна причетність до подібних оборудок та порушень законодавства є вкрай несприятливим бекграундом для людини, яка має намір увійти до керівництва Запорізької області та, у разі призначення, матиме неабиякий вплив на голову ОДА. Чим керуватиметься Олег Ревчук при виконанні службових обов’язків – інтересами запорізької громади чи родинного бізнесу?

Наразі триває формування команди заступників голови Запорізької облдержадміністрації, керівників департаментів та підвідомчих підприємств. Олег Ревчук на професійній ниві як фаховий експерт особливими здобутками похвалитися не може. Тож, які якості чи досягнення, якщо не родинні зв’язки та впливовий тесть, відкрили для Олега Валерійовича перспективу увійти до обласного керівництва і стали перепусткою на посаду?