12:47 / 06.09.2019 Политика

Члени ЦВК обговорили проблемні питання виборів на круглому столі ENEMO

5 вересня відбувся круглий стіл «Висновки та рекомендації щодо виборів Президента України та позачергових виборів народних депутатів 2019 року в Україні».
 
Організований міжнародною місією Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) в Україні, захід став нагодою представити заключний звіт Місії та обговорити проблемні моменти, які виникали під час двох виборчих кампаній.
 
"Спостерігачі ENEMO провели понад 4000 зустрічей, відвідали 400 засідань всіх окружних виборчих комісій і 144 тренінги для членів комісії різних рівнів", – розповів Глава представництва ENEMO в Україні Златко Вуйович.
 
Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук, яка разом з членами Комісії Ольгою Лотюк та Андрієм Євстігнєєвим була запрошена на захід, наголосила на важливості міжнародного спостереження під час виборів.
 
"Хочеться подякувати всім місіям спостереження, які виявили бажання слідкувати за виборчими процесами. Саме активність спостерігачів, безліч запитань, запитів і прохань про роз'яснення давали можливість вдосконалюватися, насамперед ЦВК. Всі питання, які виникли протягом спостереження, мають бути ретельно і публічно обговорені, щоб ми разом могли знайти ті алгоритми, які, з одного боку, будуть відповідати потребам суспільства, а з іншого – їх вирішення не має бути ситуаційними, а повинно бути спрямованим на майбутній розвиток демократичних принципів в Україні", – зазначила Голова ЦВК.
 
Виконуюча обов'язки директора Національного демократичного інституту Натя Джакія та політичний аналітик ENEMO П'єр Пейтьє представили загалу звіти місій за результатами виборів Президента України та позачергових виборів народних депутатів України, а також рекомендації щодо вирішення тих проблем, які були згадані.
 
Під час відкритого обговорення проблем виборчих процесів член ЦВК Андрій Євстігнєєв заначив, що основним пріоритетом вдосконалення виборів мають стати конструктивні зміни у законодавстві.
 
"Без рекомендацій, зауважень та корисних пропозицій, удосконалення виборчих процедур, в тому числі діяльності ЦВК, і, як результат, входження України до числа країн, де вибори відбуваються відкрито, чесно і за всіма міжнародними стандартами, неможливо. Хотілося б підтвердити актуальність і важливість всіх піднятих під час круглого столу тем. Але, впевнений, що переважна більшість питань, які потребують вирішення, напряму пов'язана з якістю виборчого законодавства", – прокоментував член ЦВК.
 
Ознайомитися з фінальним звітом Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами можливо за посиланням.