18:15 / 30.08.2019 Политика

Виступ Надзвичайного та Повноважного Посла Китайської Народної Республіки в Україні пана Ду Вея на брифінгу 30.08.2019 року

Друзі-журналісти, добрий день! Вітаю вас, а також дякую всім, хто прийняв запрошення бути присутнім на сьогоднішньому брифінгу. Перш за все, я, користуючись нагодою, хотів би висловити вітання з нагоди початку роботи Верховної Ради України 9-го скликання. Щиро бажаю українському народові, під керівництвом Президента Зеленського, безперервно відкривати все нові сторінки на шляху відродження нації.

Днями Радник Президента США з питань національної безпеки пан Джон Болтон прибув в Україну з візитом, який з самого початку мав на меті звичайний двосторонній візит. Але на жаль, в період перебування в Києві, пан Болтон висловився в безвідповідальному ключі щодо Китаю та відносин між Китаєм і Україною. Загальновідомо, що на даний момент США по всьому світу поливає Китай брудом, а зараз весь цей бруд хлинув до Києва. Будучи Послом Китаю в Україні, я глибоко відчуваю необхідність виступити з позицією щодо висловлювань пана Болтона, внести в них ясність.

Китай і Україна – це і традиційно дружні країни, і стратегічні партнери. Протягом багатьох років обидві держави, ґрунтуючись на принципах рівності та взаємної вигоди, впроваджують ділове співробітництво в різних сферах, що принесло народам двох країн істотну вигоду. Візьмемо до прикладу співробітництво в агросфері. Будучи «житницею Європи», Україна виробляє велику кількість високоякісної аграрної продукції, а з поліпшенням рівня життя народу, підвищуються і вимоги Китаю до якісного продовольства. За останні роки, українські бобові, ячмінь, кукурудза, молочні продукти, соняшниковий і буряковий жмих, соняшникова олія, яловичина, вишня безперервно входять або ось-ось зайдуть на ринок Китаю. У першому півріччі цього року Китаю вже став найбільшою країною-експортером української агропродукції. Двостороннє співробітництво у сфері сільськогосподарської торгівлі, як і збагатило стіл китайських громадян, так і наповнило Україну валютою. Невже такий вид співпраці не є доброю справою з обопільним виграшем?

Протягом останніх років стрімко розвивається товарообіг між Китаєм і Україною, майже досягши 10 млрд. доларів США минулого року – перевищення показника в 10 млрд дол. США в цьому році не підлягає ніякому сумніву. Те, що Китай стане найбільшим торговим партнером України – питання найближчого майбутнього. Як мені відомо, товарообіг між Україною і США в минулому році досяг лише 4 млрд дол. США, а за перше півріччя цього року – лише 2 млрд. дол. США.

Під час свого візиту в Україну пан Болтон проявив глибоку зацікавленість китайсько-українським співробітництвом у сфері військових технологій. Я хотів би сказати, що співробітництво у сфері військових технологій звичайно ж є важливою складовою ділового співробітництва між Китаєм і Україною, яке також ґрунтується на принципах взаємної вигоди та обопільного виграшу. Раніше до цього оборонна промисловість України розвивалась успішно, а зараз стоїть перед труднощами. Протягом багатьох років США не надавали будь-яких великих інвестицій у сферу оборонної промисловості України, рівно, як і не робили жодних великих замовлень на оборонно-промислову продукцію України. Навпаки, США всіма силами заважають співпраці України з іншими країнами у сфері військових технологій. Невже справжні наміри США – це дати оборонній промисловості України померти, знищити конкурентів? Дати великій кількості працівникам галузі військової промисловості залишитися без роботи та породити соціальні потрясіння?

Висловлювання пана Болтона, що Китай нібито краде технології інших країн – це чистої води наклеп. Успіхи розвитку Китаю були досягнуті завдяки китайському народу, а зовсім не вкрадені в когось. Науково-технічний прогрес Китаю більшою мірою залежить від власне китайських інноваційних досліджень і розробок. Наприклад, компанія Хуавей – світовий флагман у сфері технологій 5G. Невже розроблені Хуавей технології вкрадені у США? Якраз навпаки, США по всьому світу справляють шалений тиск на Хуавей, саме тому що бояться інноваційних можливостей Хуавей, які загрожують монополії США у сфері телекомунікацій. Китай, у процесі розвитку власних інноваційних можливостей, також розгортає співпрацю з іншими країнами, зокрема Україною, у цій сфері. Певна річ, що всі ці роки Китай також розгортає співпрацю з країнами по всьому світу у сфері технологічних інновацій, однак, цей вид співпраці проводиться за умов суворого дотримання прав інтелектуальної власності. Звинувачення, що Китай нібито краде технології в інших країн, не мають під собою жодних підстав. Брехня, обман і крадіжка – все це не про нас.

Під час візиту пан Болтон також висловився в безвідповідальному ключі стосовно ініціативи «Один пояс, один шлях». Я повинен сказати, що висунута шість років тому Головою КНР Сі Цзіньпіном ініціатива «Один пояс, один шлях» є важливою ініціативою міжнародного співробітництва. Її мета – шляхом побудови «Одного поясу, одного шляху» реалізувати спільний розвиток з країнами вздовж свого шляху. Україна – це центр Євразійського континенту, вона володіє унікальними географічними перевагами. Участь України в ініціативі «Один пояс, один шлях» великою мірою розкриє її потенціал, наддасть Україні нових драйверів для розвитку. Ця є причиною того, чому Україна одна з перших активно відгукнулася на ініціативу «Один пояс, один шлях», а також стала однією з 64 країн уздовж шляху ініціативи, затверджених Китаєм в першу чергу. Ми впевнені, що з просуванням «Одного поясу, одного шляху», Китай і Україна надалі матимуть ще більше проєктів співпраці, буде ще більше реалізованих успіхів на благо народів двох країн. «Один пояс, один шлях» – це суспільне благо, надане Китаєм всьому світові, що отримує схвалення з боку все більше і більше країн. Можливо, це і є причина надзвичайно заздрісного ставлення пана Болтона до ініціативи? Оскільки сьогоднішні США, крім воєн, потрясінь і хаосу, не в змозі надати світові будь-які корисні суспільні блага!

Що стосується звинувачень пана Болтона, що Китай нібито використовує «Один пояс, один шлях» для проведення дипломатії «створення боргу». Це навіть не варто того, щоб його спростовували. Щодо конкретної структури зовнішнього боргу України, я раджу всім звернутися до інформації опублікованої на сайті Міністерства фінансів України. Сьогодні в частці фінансового та інвестиційного співробітництва між Китаєм і Україною є лише 1.5 млрд доларів США кредиту на продовольство, що вимагає гарантій з боку держави. Якщо ж Україна піддається борговому тиску, то не зі сторони китайців; якщо ж Україні загрожує боргова пастка, то ця так звана яма викопана не китайцями.

Я також хотів би підкреслити, що з моменту набуття незалежності й до сьогодні, Уряд Китаю кілька десятків разів надавав та продовжує надавати Україні безоплатну допомогу, яка не несе за собою будь-яких умов, а в основному використовується у сфері добробуту народу, зокрема освіти, медицини, надання допомоги в надзвичайних ситуаціях. Китай ніколи не використовував і не буде використовувати кредити або ж допомогу в якості інструментів тиску, нахабно втручаючись у внутрішні справи України.

Все вищевикладене є моєю відповіддю на висловлювання пана Болтона, що стосуються Китаю і китайсько-українських відносин, зроблені ним під час його візиту до України. Наостанок, я хотів би сказати, що вибирати будь-яку зовнішню політику та шлях розвитку – це власне право кожної держави. Україна – це незалежна, суверенна держава, її вибір необхідно поважати. Китай ніколи не висловлювався в безвідповідальному ключі щодо внутрішньої і зовнішньої політики України, ніколи не вимагав, щоб Україна вибирала сторону між Китаєм і США. І США не повинні нахабно втручатися у внутрішні і зовнішні справи України, так само, як і вимагати від України вибирати сторону між Китаєм і США. Нещодавно, Президент Франції Емманюель Макрон публічно заявив про те, що епоха правління Заходу знаходиться на етапі завершення. Ми не вважаємо, що час Заходу закінчується, закінчується той час, коли західні політикани у зарозумілій манері та з упередженням, будучи впевненими у своїй правоті, вказують іншим країнами, як і що робити – до чого ж цей час закінчується вже зараз!

Україна, будучи молодою незалежною країною, налічує лише 28 років, але також є давньою нацією, історія якої сягає більше тисячі років. Український народ має достатній досвід і мудрість для того, щоб спостерігати за загальним становищем у світі, а також щоб зробити мудре рішення, і не потребує так званих наставників ззовні, які будуть вказувати їй що і як робити. Рівним чином, китайсько-українські відносини сягають своїм корінням далекого минулого, мають міцну основу, можуть витримати будь-які провокації, деструкції і втручання ззовні, метою яких є загнати клин між двома сторонами. Я абсолютно впевнений у майбутньому китайсько-українських відносин.

Дякую.

ТЭГИ: