21:36 / 20.07.2019 Политика

Парламентські вибори: чи допоможуть підкуп та фальсифікації перемогти?

Незважаючи на “День тиші” виборчі перегони тривають. Кандидати використовують різноманітні технології непрямої агітації, ті, хто вирішив спробувати перемогти нечесним способом - активізують мережі підкупу та готуються до фальсифікацій на дільницях. 

Виключенням не став і 183-й округ на Херсонщині, вже були скарги від громадян на кандидата від “Опозиційної платформи - за життя”, Михайла Опанащенка, який раніше прославився тим, що підкуповував людей пивом та рибальським знаряддям на пляжі. Зараз, за інформацією від жителів округу, Опанащенко банально роздає гроші. Навряд чи такі технології йому допоможуть, оскільки за останніми дослідженнями, люди дуже негативно ставляться до подібних “подачок” та схильні взяти гроші, але проголосувати за іншого кандидата. Люди давно зрозуміли, що всі ці гроші і так вкрадені у народу, а кандидати у народні обранці, які використовують подібні методи - йдуть у Раду аби все це потім “відбити”.

Відзначився також Ігор Семенчев, якого вже не вперше зловили на підкупі. У Антонівці кожні вибори “Опора” та інші організації за чесні вибори, фіксують порушення з боку Семенчева. Цього разу жителі 183-го округу теж поскаржилися на надмірну активність з боку кандидата. За словами очевидців, Ігор Семенчев пропонує 300 гривень до і 300 гривень після голосування, для підтвердження - необхідно пред’явити фото бюлетеня.  Ось у таку вірогідно оцінює Семенчев голос свого виборця та майбутнє нашої країни.

Як будуть розвиватися події у день виборів - побачимо, для спостерігачів однозначно знайдеться робота на дільницях.

Ми поспілкувалися з людьми, зокрема з тими, що скаржилися на випадки підкупу і дізналися, кого ж насправді готові підтримати жителі 183-го округу.

Для більшості виборців важливо, щоб кандидат був місцевим, жив тут, а не в Києві. Люди хочуть бачити чесну та відповідальну людину, кандидата за якого говорять його справи. Тобто ключовий критерій вибору - це, все ж таки, досвід та результативність.

Люди не довіряють кандидатам з сумнівною репутацією, тим, хто часто змінює партії та був фігурантом корупційних скандалів. Знову ж таки, дуже негативно виборці ставляться до підкупу, причому як прямого, так і непрямого. Люди зазначають, що дитячі майданчики, лавиці та інші “добрі справи”, особливо перед виборами - один з варіантів подачок. Тільки ті кандидати готові витрачати на це гроші, які йдуть у Раду заробляти гроші та повертати витрачене на окрузі.

Для виборців 183 округу дуже важливо, щоб вибори пройшли чесно, вони готові повідомляти спостерігачів та поліцію про порушення: вкидування бюлетенів, підкуп виборців, “мертві душі” - коли приходять голосувати неіснуючі сусіди або люди, які давно померли. З такими брудними технологіями люди на окрузі вже стикалися не один раз. 

Ми будемо продовжувати спостерігати за виборами та повідомляти про порушення та недоброчесних кандидатів, які використовують чорні технології.