21:16 / 19.07.2019 Политика

ЦВК скасувала реєстрацію кандидата в народні депутати України Торнера

19 липня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Під час засідання Центральна виборча комісія передала дільничній виборчій комісії закордонної виборчої дільниці № 900025 через представника Міністерства закордонних справ України – начальника відділу комунікації системи органів дипломатичної служби Управління генерального секретаріату Тетяну Домбровську додатково виготовлені 164 виборчі бюлетені з виборів народних депутатів України для голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

Окрім того, Комісія внесла зміни до складу окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, утворених відповідно до постанови ЦВК від 31 травня 2019 року № 919.

Комісія зареєструвала уповноважених осіб ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА", ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СИЛА І ЧЕСТЬ", Політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" в деяких одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Зареєстровано також уповноважену особу Політичної партії "ГОЛОС" в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України.

Окрім того, скасовано реєстрацію уповноважених осіб Політичної партії "ГОЛОС", Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ", політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" в ОВО та зареєстровано замість них інших.

Комісія зареєструвала довірених осіб кандидатів у народні депутати України, зареєстрованих в низці одномандатних виборчих округів.

Окрім того, затверджено рішення ДВК закордонної виборчої дільниці              № 900073 закордонного виборчого округу щодо виконання повноважень членів цієї комісії на платній основі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Внесено зміни до єдиних кошторисів видатків окружних виборчих комісій низки одномандатних виборчих округів для підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України.

ЦВК затвердила рішення окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України щодо виконання повноважень членів цих комісій на платній основі на позачергових виборах народних депутатів України.

Скасовано реєстрацію довірених осіб кандидатів в народні депутати України Курячого М.П. та Зубицької Л.М., зареєстрованих в ОВО № 25, № 209 відповідно, та зареєстровано замість них інших.

Також скасовано реєстрацію уповноваженої особи Політичної партії "Європейська Солідарність" в ОВО № 83.

Окрім того, Комісія відмовила в задоволенні скарги кандидата в народні депутати України в ОВО № 17 Кучера М.І., у якій суб’єкт звернення просив, зокрема, встановити факт порушення кандидатом в народні депутати України Красніцьким А.В. виборчого законодавства щодо розміщення агітаційного матеріалу (банера) та у разі встановлення в діях Красніцького А.В. порушень, які мають ознаки вчинення кримінального чи адміністративного правопорушення, невідкладно надіслати повідомлення до відповідних правоохоронних органів та притягнути його до відповідальності. Рішення прийняте у зв’язку з відсутністю належних підстав для задоволення.

Водночас копію скарги та доданих до неї матеріалів вирішено надіслати до Національної поліції України для проведення перевірки викладених у ній обставин та реагування відповідно до законодавства України.

Разом з тим, Комісія звернула увагу Красніцького А.В. на необхідність дотримання вимоги частини шостої статті 69 Закону України "Про вибори народних депутатів України" щодо обов’язку подання кандидатом у народні депутати України по одному примірнику кожного друкованого матеріалу передвиборної агітації до ЦВК. 

До Комісії надійшла скарга офіційного спостерігача від Громадської організації "Громадянський рух підтримки реформ" в ОВО № 212 Гордіна В.М., у якій суб’єкт звернення просив визнати дії кандидата в народні депутати України в цьому ж окрузі Дегтярьової Л.В. стосовно проведення передвиборної агітації, що супроводжується наданням виборцям безоплатних екскурсійних послуг на теплоході та оголошенням конкурсу з обіцянкою подарувати смартфон, такими, що не відповідають вимогам виборчого закону, зобов’язати вказаного кандидата припинити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям безоплатних послуг чи матеріальних цінностей, та в подальшому утриматись від таких дій до завершення виборчого процесу.

Вивчивши скаргу, ЦВК залишила її без розгляду по суті в частині дій Дегтярьової Л.В. щодо розміщення на дошці оголошень агітаційного плакату з пропозицією надання виборцям безоплатних екскурсійних послуг на теплоході та безоплатне надання відповідних екскурсій, оскільки скаргу подано з порушенням строків оскарження.

Разом з тим, в частині дій вказаного кандидата щодо проведення фотоконкурсу з обіцянкою виграшу коштовного подарунку Комісія задовольнила скаргу частково, визнавши його дії щодо проведення передвиборної агітації, що супроводжується наданням виборцям безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, інших матеріальних цінностей, такими, що не відповідають вимогам Закону України "Про вибори народних депутатів України".

Дегтярьову Л.В. зобов’язано утриматися від проведення передвиборної агітації, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки мінімального розміру заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей.

Водночас копії скарги та доданих до неї матеріалів вирішено надіслати до Національної поліції України для проведення перевірки викладених обставин та реагування відповідно до законодавства України.

До Комісії надійшла скарга кандидата в народні депутати України в ОВО № 134 Чекіти Г.Л., у якій суб’єкт звернення просив, зокрема, встановити факт порушення виборчого законодавства кандидатом в народні депутати України в цьому ж окрузі Молодцовою О.В. та прийняти рішення про скасування реєстрації вказаного кандидата в народні депутати України.

Суб’єкт звернення зі скаргою окрім іншого зауважував, що на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії не міститься проміжного фінансового звіту про надходження та використання коштів виборчого фонду кандидата в народні депутати України в ОВО № 134 Молодцової О.В., а отже вона на порушення частини шостої статті 49 закону такий звіт у визначений строк не подала.

Розглянувши скаргу та додані до неї матеріали, а також пояснення суб’єкта оскарження, Комісія відмовила у задоволенні скарги у частині скасування реєстрації вказаного кандидата в народні депутати України, у зв’язку з відсутністю належних підстав.

Разом з тим, ЦВК звернула увагу кандидата в народні депутати України Молодцової О.В. на необхідність подання до ОВК ОВО № 96 фінансового звіту про надходження та використання коштів виборчого фонду, передбаченого частиною шостою статті 49 виборчого закону.

Як повідомлялося, постановою ЦВК від 20 червня 2019 року № 1103 зареєстровано кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ", в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, зокрема Торнера Д.Г., 28 серпня 1980 року народження, включеного до виборчого списку під № 44.

Водночас, 12 липня 2019 року компетентними органами Комісію було повідомлено про можливе незаконне оформлення кандидатом у народні депутати України Торнером Д.Г. низки паспортних документів, що може свідчити про його незаконне перебування у громадянстві України.

На листи ЦВК від 17 липня 2019 року та від 18 липня 2019 року щодо підстав документування паспортами громадянина України та наявності підстав набуття громадянства України Торнером (Мальченком, Грозним) Дмітрієм (Дмитром) Григоровичем надійшла відповідь Державної міграційної служби України, в якій було зазначено, що за результатами службових перевірок підстав оформлення низки паспортів громадянина України зазначені документи визнано такими, які оформлені з порушенням вимог законодавства та відповідно до Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України є недійсними і підлягають вилученню та знищенню. Із заявою про набуття громадянства України в установленому порядку Торнер (Мальченко, Грозний) Дмітрій Григорович до Державної міграційної служби України не звертався.

Своєю чергою на запити Комісії від 18 липня 2019 року стосовно надання відомостей про документування паспортом громадянина України для виїзду за кордон кандидата в народні депутати України Торнера Д.Г., а також щодо наявності у нього громадянства України Державна міграційна служба України повідомила, що за наявними даними ЄІАС управління міграційними процесами Державної міграційної служби України Торнер (попередні прізвища – Мальченко, Грозний) Дмітрій (попереднє ім’я – Дмитро) Григорович, 28 серпня 1980 року народження, був документований відповідними паспортами громадянина України для виїзду за кордон, які станом на сьогодні є недійсними, зокрема паспорт громадянина України для виїзду за кордон, виданий 7 червня 2019 року, згідно з висновком службової перевірки визнано недійсним і таким, що підлягає вилученню.

Також Державна міграційна служба України зазначила, що за наявними обліками територіальних органів ДМС України Торнер Д.Г. з питань набуття громадянства України в установленому порядку не звертався, підстав вважати його громадянином України немає.

Указане свідчить, що Торнер Д.Г. не є громадянином України, а отже, ним не дотримано вимог, установлених частиною другою статті 76 Конституції України, частиною першою статті 9 виборчого закону.

Враховуючи викладене, Комісія скасувала реєстрацію кандидата в народні депутати України Торнера Д.Г., включеного до виборчого списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ" під № 44,  у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, виключивши його із зазначеного виборчого списку.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії