13:29 / 17.07.2019 Политика

Місія Світового Конгресу Українців зустрілася з ЦВК

17 липня у Центральній виборчій комісії відбулася зустріч Голови Центральної виборчого комісії Тетяни Сліпачук, секретаря Комісії Наталії Бернацької та заступника керівника Секретаріату ЦВК Сергія Дубовика з Главою спостережної місії Світового Конгресу Українців Євгеном Чолієм та представниками Місії.

"Від імені Світового Конгресу Українців хочу привітати всю команду ЦВК за чудову роботу в таких непростих умовах. Ми вже опублікували заключний звіт Місії щодо виборів Президента України 2019 року, який містить не лише результати спостереження, в тому числі медіа, а й оцінку роботи Комісії. Згідно з нею президентські вибори в Україні відповідають міжнародним стандартам проведення демократичних виборів", – зазначив у вітальному слові Євген Чолій.

"Ми раді, що ті питання, про які СКУ наголосив у своєму заключному звіті, відповідають тим проблемам і ризикам, які бачить і Центральна виборча комісія. Висновки, викладені у цьому документі, стосуються майбутнього виборчого клімату і, безумовно, є значним кроком до впровадження нових демократичних процедур",  сказала Голова ЦВК Тетяна Сліпачук.

Також Глава місії СКУ згадав про загальнонаціональне опитування "Можливості та перешкоди на шляху демократичного переходу України", яке протягом півроку проводив Національний демократичний інститут (NDI):

"Під час зустрічі з NDI я ознайомився з їхнім опитуванням і мене вразила статистика змін. Так, у грудні лише 6% опитуваних вважали, що вибори Президента будуть повністю вільні та чесні. А вже у травні цей відсоток збільшився до 42. Думка стосовно того, що вибори швидше за все будуть вільні і чесні, була майже однакова – 40% у грудні і 46% у травні. Таким чином загалом українці вважали, що вибори пройдуть на належному рівні, в кінці минулого року – 46%, у травні – 88%. За великим рахунком, цей здобуток є результатом роботи Центральної виборчої комісії. Це підтверджують і міжнародні місії, з якими ми постійно зустрічаємось", – розповів Євген Чолій.

Він також повідомив, що під час позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року у спостережній місії СКУ братимуть участь 125 довгострокових спостерігачів з 28 країн, які проводитимуть медіа-моніторинг ЗМІ на 20 мовах. Окрім того, працюватимуть і 175 короткотермінових спостерігачів з 30 країн.

На завершення зустрічі Глава СКУ висловив впевненість, що Центральна виборча комісія проведе всю виборчу кампанію з позачергових виборів народних депутатів України на такому ж високому рівні, як і під час чергових виборів Президента України.

"Ми висловлюємо повну довіру до ЦВК і після завершення парламентської кампанії сподіваємося знову визнати вашу роботу успішною", – наголосив Євген Чолій.

Довідково.

Центральна виборча комісія зареєструвала на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року 1719 офіційних спостерігачів від 12 іноземних країн та 21 міжнародної організації.