20:03 / 11.07.2019 Политика

Печерськ: нардеп Ємець, два помічники Шлапак та уповноважений президентом Безсмертний – округ №221

Печерськ став рекордним районом Києва за кількістю кандидатів. У виборчому окрузі в центрі столиці зареєструвалися 30 політиків, зокрема 21 самовисуванець і 9 претендентів від різних партій.

Серед іменитих кандидатів – чинний нардеп від "Народного фронту" Леонід Ємець, який нині балотується за підтримки партії "Голос", двоє помічників соратниці Леоніда Черновецького Алли Шлапак: один – від "Європейської солідарності", другий – від "Батьківщини". Крім того, є екс-представник Президента Леоніда Кучми в парламенті та колишній посол України в Білорусі Роман Безсмертний, а також політтехнолог Володимир Петров.

Чинний депутат

Леонід Ємець – народний депутат, заступник голови Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя, член постійної делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

Має юридичну освіту, у політиці з 2001 року. У 2002-му балотувався до Київської міської ради від блоку "Наша Україна". 2004-го під час президентської кампанії був довіреною особою Віктора Ющенка у 219-му окрузі. Народним депутатом уперше став 2012 року, перемігши у 221-му окрузі. Тоді висувався від ВО "Батьківщина". У 2014 році переміг у цьому ж окрузі вже як представник "Народного фронту". Нині балотується втретє – цього разу від політичної партії "Голос". 

Ємець став одним із 4-х нардепів, кого "Голос" підтримав у мажоритарці.

До речі, кандидат до останнього не зізнавався, чи піде на парламентські вибори та від якої політсили. Навіть напередодні оголошення про свій похід разом з "Голосом" Ємець у коментарі Руху ЧЕСНО зазначав

"Хай це буде інтригою. До 10 червня мають бути узгоджені списки, а до 20 червня мають бути відомі прізвища самовисуванців". 

Ще до президентських виборів, за інформацією Руху ЧЕСНО, "Батьківщина" вела перемовини, щоб Ємець до парламенту йшов від них.

Ємець є одним з авторів Виборчого кодексу, що передбачає проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими регіональними списками.

Нардеп голосував у Раді за низку антикорупційних і реформаторських законопроектів, зокрема про державне фінансування політичних партій, створення антикорупційного бюро та антикорупційного суду, реформування органів прокуратури.

Водночас Ємець не голосував за один із законопроектів, пов'язаних з медичною реформою, – №6327 "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг".

У своїй передвиборчій програмі пріоритетами кандидат називає боротьбу з корупцією, зокрема й повернення покарання за незаконне збагачення, та перезапуск судової реформи.

Серед виконаних обіцянок 2014 року: написання та лобіювання закону про люстрацію, а також про відновлення довіри до суддів. Окрім того, у 2014-му Ємець обіцяв боротися з незаконною забудовою в центрі Києва. Він виступав за музей на Поштовій площі замість торговельного центру та заборону забудови у Протасовому Яру.

Листівки кандидата від "Голосу" на окрузі заклеїли оголошеннями про пошуки двірника. Причому наліплено їх навмисне на зображення Ємця навіть на тих дошках оголошень, де є досить вільного місця.

Таку ситуацію Рух ЧЕСНО фіксує не вперше на різних округах.

Слуга народу Росії та її клони

Від партії "Слуга народу" балотується Анна Пуртова. На сайті ЦВК зазначено, що вона народилась у Дніпропетровську, проживає в Києві, є головою правління громадської організації "Діджитал освіта".

У своїй детальній біографії кандидатка повідомляє: має дві вищі освіти – юридичну й економічну, навчалась у дніпропетровському університеті та в Данії.

"У партію потрапила, як і більшість моїх нових колег: подала заявку через програму "Соціальний ліфт", за певний час пройшла співбесіду", – згадує Пуртова.

"Як представник у парламенті виборчого округу №221 зосереджуся на проблемах сміття, незаконних споруд, нестачі паркувальних місць, дитячих садків і шкіл", – каже кандидатка.

Цікаво, що ГО "Діджитал освіта", якою, як зазначила Пуртова, вона керує, була заснована лише 25 червня 2019 року. Про це є інформація в аналітичній системі YouControl.

Зареєстровано організацію в Подільському районі.

Значно довше існують інші компанії – ТОВ "Енівей" і ТОВ "Енівей Плюс", які організовують навчання студентів за кордоном та працюють і в Україні, і в Росії. Їхньою засновницею є людина на ім'я Анна Анатоліївна Пуртова.

На електорат Пуртової розраховують ще щонайменше два кандидати в окрузі.

Перший – 23-річний безробітний з Києва Олексій Кошевий, керівник проектів у ГО "БФ "Слуга народу". Він має майже таке саме прізвище, як і один з учасників "Кварталу 95".

Кандидатка Анна Пуртова, звісно, це помітила й подала заяву до суду з вимогою скасування ЦВК реєстрації Кошевого.

Рух ЧЕСНО вже писав про масове клонування кандидатів від "Слуги народу".

Другий – самовисуванець Богдан Помогайбог.

Він теж може відтягнути голоси в кандидатки від президентської партії, адже в бюлетені буде зазначено, що Помогайбог є представником однойменної благодійної організації "Всеукраїнський благодійний фонд "Слуга народу". Окрім того, кандидат є членом політичної партії "Батьківщина".

Екс-помічник Шлапак і гречкосій – від команди Порошенка

Саме на Печерську в першому турі президентських виборів Петро Порошенко мав найкращі результати. Це підвищує шанси кандидата з його команди на перемогу.

У цьому окрузі "Європейська солідарність" висунула Михайла Терентьєва.

Терентьєв – директор КП "Інженерний центр" виконавчого органу Київської міської ради. У 2014 і 2015 роках був обраний до Київради від "УДАРу" та "Солідарності" відповідно, був членом комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку.

Кандидата пов'язують з колишньою соратницею Леоніда Черновецького Аллою Шлапак. Він довго очолював її приймальню, а на парламентських виборах-2012 був від неї спостерігачем.

Ім'я Терентьєва фігурувало у скандалі щодо будівництва пішохідно-велосипедного моста між Володимирською гіркою та аркою Дружби народів. Уже після відкриття КП "Інженерний центр" підписало договір про його добудову, сума витрат – 74 млн грн.

Нині як кандидат у народні депутати Терентьєв активно зустрічається з мешканцями 221-го округу, відкриває спортивні зали та дарує подарунки школярам. Це не що інше, як гречкосійство.

Ось, приміром, кандидат побував у ліцеї №144. А згодом написав у фейсбуці: "Кожен випускник отримав сьогодні невеличкий подарунок – срібний герб України".

На окрузі розклеювачі листівок Терентьєва також чіпляють їх на агітки Ємця.

Цікаво, що Терентьєв був не єдиним представником "Європейської солідарності" в цьому окрузі. Крім нього, хотів балотуватися ще й Артем Соломаха – доцент кафедри адміністративного права юридичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, член цієї партії. 

Проте за кілька тижнів після написання цього допису Соломаха передумав, забрав документи із ЦВК, і пост щез.

Не виключено, що він міг виконувати суто технічну роль для збільшення кількості членів ТВК, які могли б допомогти Терентьєву. Та якби в бюлетені залишився ще один представник "Європейської солідарності", він міг би відтягнути голоси.

У цьому ж окрузі від партії Петра Порошенка раніше мав намір балотуватися й депутат Київради від БПП "Солідарність" Ярослав Діденко, який уже кілька разів намагався потрапити до парламенту у 221-му окрузі. Але останньої миті теж передумав. Як пояснив, вирішив і далі працювати для киян. Проте подейкують, що не зміг домовитися про співпрацю з партією ЄС на цих виборах. Планував також іти від "Сили і честі", однак не склалося.

Помічник Шлапак – від "Батьківщини"

Від ВО "Батьківщина" до ВРУ вирішив іти керівник громадської організації "Молодіжний спортивний рух" Іван Слюсарев.

Наразі він є помічником-консультантом депутатки Київради Алли Шлапак.

Сама Шлапак іде до парламенту на чолі списку партії "Соціальна справедливість". Джинсу на користь цієї політсили Рух ЧЕСНО фіксував на початку 2019 року.

Оскільки шансів потрапити до Верховної Ради в цієї партії немає з огляду на її низькі рейтинги, то на парламентських виборах вона може виконувати суто технічну функцію. Цікаво, що під час одного з публічних заходів Юлію Тимошенко помітили в супроводі Шлапак. 

З Воркути до Києва

Олександр Смик – представник "Громадянської позиції".

Народився в Росії, у місті Воркута. Працює у виконавчому апараті Київської облради – обіймає посаду завідувача сектору контролю та моніторингу майна управління з питань комунальної власності та ЖКГ.

Смик був помічником народних депутатів від "Батьківщини" Андрія Павловського та Юрія Одарченка.

Техкандидат Порошенка Петров і його мережа

Володимир Петров балотувався на посаду Президента України як безпартійний самовисуванець. Посів 23-тє місце, набравши 0,08%, або 15 659 голосів. Громадський рух ЧЕСНО тоді зазначав, що він може бути техкандидатом Порошенка.

Під час тих виборів перебував під слідством, яке ще триває. Як повідомив адвокат Петрова Кім Веремійчук, нині кандидата звільнили під особисте зобов'язання. Адвокат Петрова рецензував не одну передвиборчу програму кандидатів у нардепи, що може свідчити про те, що це низка пов'язаних між собою техкандидатів.

Раніше "Українська правда" писала, що Петров міг працювати на "завгоспа" Порошенка – кандидата від БПП Сергія Березенка.

Нагадаємо, торік Петрова затримала поліція у справі про нібито домагання до студентки КПІ Наталії Бурейко. Володимира Петрова та блогера Олександра Барабошка підозрюють в організації секс-скандалу за участю чоловіка першої заступниці голови Державного бюро розслідувань Ольги Варченко Олександра та студентки НТУУ "Київський політехнічний інститут" Наталії Бурейко.

Петров – блогер і продюсер із Кривого Рогу, відомий за ніком "Люмпен". Він тривалий час працював на телеканалі "Київська Русь", який належав екс-генпрокурору Геннадію Васильєву, створював контент для телеканалів "ТЕТ" і "НЛО TV", а сьогодні – для Youtube-каналу "Ісландія".

ЗМІ називають Петрова медіакілером та пишуть про численні скандали за його участі, а також відомих політиків, таких як нардеп від БПП Олексій Гончаренко чи колишній лідер партії "Українське об'єднання патріотів – УКРОП" Геннадій Корбан.

За даними ЗМІ, він був PR-менеджером Арсенія Яценюка під час президентських виборів 2010 року, деякий час вів сторінку політика на LiveJournal. Викрили його після нецензурного коментаря, випадково написаного зі сторінки під іменем Яценюка.

У Верховній Раді 6-го скликання був помічником-консультантом на громадських засадах народного депутата від БЮТ Святослава Олійника.

У програмі, написаній на комп'ютері адвоката Петрова Веремійчука, сказано: "Ми повинні виховувати тих, хто переїздить до нашого міста і в наші двори з інших міст, ми повинні навчити їх бути киянами".

Кандидат обіцяє п'ятнадцятирічний мораторій на будівництво первинного житла в Печерському, Шевченківському, Солом'янському районах Києва, спорудження у 221-му окрузі десяти безкоштовних концертних майданчиків просто неба для виступу симфонічних оркестрів, п'ятирічну програму заміни на окрузі тополь на швидкорослі листяні дерева без пуху. А ще він зазначив у програмі свій особистий номер телефону.

Уповноважений Зеленського – Безсмертний

Петров – не єдиний кандидат у Президенти, який вирішив балотуватися в нардепи від Печерську. Окрім нього, як самовисуванець іде Роман Безсмертний.

Навесні 2019 року він балотувався у Президенти, отримав 0,14% голосів – за нього проголосували 27 182 виборці. А нині прагне потрапити до парламенту й повернутись у велику політику.

Цікаво, що 9 липня Президент Володимир Зеленський знову залучив Безсмертного до Мінського процесу. Політик представляв Україну в підгрупі ТКГ у 2015 році. У квітні 2016 року вийшов з Мінського процесу.

Свою програму "Маніфест про майбутнє" кандидат Безсмертний поділив на десять розділів. Зокрема, ідеться про "державне будівництво" – обіцянки про перезаснування держави та ухвалення нової Конституції, зміну моделі парламентаризму шляхом переходу до двопалатної системи, зосередження всієї повноти виконавчої влади в уряді України, а також пункти про закінчення війни, подолання корупції та духовне життя.

Безсмертний у політиці давно. У 1997-2002 роках був представником Президента Леоніда Кучми в парламенті. Під час "касетного скандалу" з плівками Мельниченка наполегливо захищав Кучму від опозиції та звинувачень у причетності до зникнення Гонгадзе. Депутат ВРУ другого-п'ятого (двічі від "Нашої України") скликань та один з авторів Конституції.

У 2010-2011 роках Безсмертний був послом України в Білорусі, а у 2015-2016 роках – представником України на перемовинах тристоронньої контактної групи в Мінську.

Потім став членом президії Аграрної партії України та керівником її центрального апарату (2017-2018). Фігурує в антикорупційному розслідуванні стосовно непрозорого фінансування Аграрної партії України. Коли виходив з партії, сказав, що "у нього розійшлися позиції про перспективи розвитку політсили з новими людьми, які прийшли у партію".

Представниця Садового

Кандидатка Наталія Манойленко – членкиня політичної партії "Об'єднання "Самопоміч", співзасновниця та керуюча партнерка "Міжнародної юридичної фірми "АКОРД".

У 2015 році обрана до Київради від "Самопомочі".

У вересні 2018 року в середовищі київської "Самопомочі" виник скандал – лідер фракції в Київраді Сергій Гусовський заявив про саморозпуск. Його рішення підтримали 18 членів фракції з 22-х, Манойленко утрималася. Вона пояснила, що не погоджується з голосуванням за виділення в Києві землі родичам їхнього колеги Романа Марченка. Уже за кілька тижнів у Київраді було створено нову фракцію "Самопоміч", до складу якої увійшли лише два депутати, і Манойленко, яка була однією з них, очолила відновлену фракцію.

Показово, що у вересні 2018 року вона не голосувала за проект рішення Гусовського про розірвання інвестдоговору із забудовником на Поштовій площі.

Манойленко пояснювала Руху ЧЕСНО, чому фракція "Самопоміч" не підтримує розподілу бюджетних коштів і не голосує за бюджет міста.

Помічник олімпійського чемпіона Тедеєва

Олександр Гусєв – фізична особа-підприємець, народився у Воронежі (Росія), балотується від політичної партії "Опозиційна платформа – За життя".

Він уже балотувався в цьому окрузі 2014 року, але невдало. Щоправда, тоді називав себе єдиним кандидатом від "Батьківщини" та "УДАРу – Солідарності". Також Гусєв був помічником тогочасного регіонала Ельбруса Тедеєва.

Окрім представника ОПЗЖ, є ще один "біло-блакитний" кандидат – від "Опозиційного блоку". Сергій Якуш тимчасово не працює, безпартійний.

"Зелені" кандидують екс-очільника телеканалу "Тоніс"

50-річний киянин Володимир Костерін, радник директора ТОВ "Паретеум Україна", балотується від Партії зелених України.

Він кандидат із досвідом участі у виборах: у 1998-му йшов як самовисуванець до ВРУ, у 2002-му був у списку "За ЄдУ!", у 2006-му – у списку блоку "Наша Україна", у 2007-му висувався від "Зелених". Костерін – екс-голова Федерації боксу України та колишній президент телеканалу "Тоніс".

Сам Костерін твердив, що частину його бізнесу забрала "сім'я" Януковича

"Я змушений був віддати "Тоніс" представникам минулої влади, щоб зняти цей тиск. Я дав команду переписати акції на компанії, список яких мені надали", – сказав екс-власник каналу в коментарі журналістам.

Юрист Смешка

Євгеній Лахненко є кандидатом від політичної партії "Сила і честь" Ігоря Смешка. На сайті ЦВК зазначено, що він адвокат, керуючий партнер адвокатського об'єднання "Системні рішення".

...і решта самовисуванців

Серед самовисуванців у цьому окрузі є, наприклад, Дмитро Касьяненко – керуючий адвокатського бюро "Касьяненко і партнери".

На цьогорічних президентських виборах подавав документи до ЦВК. Але в реєстрації йому відмовили через відсутність застави: Касьяненко вніс лише 25 гривень. Він запевняв: чинне законодавство не надає повноважень Центральній виборчій комісії приймати документи від кандидата в Президенти України без сплати грошової застави, тому й не заплатив.

Наразі Касьяненко знайшов понад 40 тисяч гривень на заставу в ЦВК.

Безпартійний 46-річний Василь Бондаренко – помічник з юридичних питань президента Фонду ветеранів військової розвідки України.

У своїй програмі на сайті ЦВК обіцяє розв'язувати питання соціальної допомоги, покращити роботу комунальних служб, відремонтувати дороги, а ще скасувати депутатську недоторканність, провести показову люстрацію та реформувати правоохоронні органи. "Томос і безвізовий режим – це дуже мало для громадян України", – резюмує він.

Вікторія Ботякова – аспірантка Національної академії управління, закінчила Національний медуніверситет ім. Богомольця.

"Мій вік – 25 років. Я належу до покоління Міленіум. Ми користуємося сучасною інформацією, оптимістично налаштовані, маємо внутрішню свободу та оберігаємо свободу інших", – пише у своїй програмі кандидатка. У ній обіцяє виконувати законодавчу роботу задля припинення війни на Сході, переглянути та знизити комунальні платежі до 10% прибутку сім'ї, припинити забудову центру міста Києва та звільнити подвір'я від автомобільного транспорту.

Вікторія Гіглава народилась у Росії, тимчасово не працює, проживає в Харкові.

У мережі можна прочитати її резюме – вона шукає роботу менеджерки з продажів.

З нього видно, що кілька років Гіглава працювала касиркою, здійснювала валютно-обмінні операції, а до того була менеджеркою з роботи з лікарями дослідної лабораторії та реалізовувала ювелірні вироби.

При цьому Гіглава у своїй програмі пише: "В мене достатньо знань, досвіду та професійних навичок для запровадження реформ та пошуку нових можливостей у багатьох сферах нашого суспільства". Вона обіцяє соціально захищати, економічно реформувати та боротися з незаконним будівництвом.

Зазвичай техкандидатів шукають серед безробітних, зокрема тих, хто шукає роботу, або з-поміж студентів. Техкандидати потрібні для отримання під час жеребкування більшої кількості квот у виборчих комісіях, які видають і рахують бюлетені.

23-річний самовисуванець Артур Клопков має професійно-технічну освіту. Він тимчасово не працює, але в активному пошуку роботи – на відповідних сайтах можна знайти його резюме та запит на вакансію менеджера з продажів. До того два роки працював у call-центрі.

Крім того, особа з такими самими прізвищем, ім'ям, по батькові й датою народження є засновником і власником ТОВ "Деністер Констракшен", що розташоване в Печерському районі та працює у сфері будівництва житлових і нежитлових будівель.

Кандидат Євген Леськів народився в місті Комунарськ Луганської області.

Він є засновником і директором ТОВ "КиївБудДевелопмент" (KBD) (ЖК "Геометрія", Struetinsky Residence). Також очолює Асоціацію сміттєпереробників України. Був помічником нардепа Василя Горбаля.

У Верховній Раді планує працювати над зменшенням кількості сміття на українських полігонах.

Юрій Петренко – член політичної партії "Національний корпус", керівник одного із загонів "Нацдружин" у Києві, де більш відомий за псевдонімом "Ракета".

Людмила Пономарьова народилась у місті Первомайськ Луганської області, але проживає в Києві. Підприємниця й письменниця – пише вірші та прозу під псевдонімом Каролін Одас.

Окрім того, до парламенту вирішили балотуватися безробітні, безпартійні та молоді – більшості 21-25 років: Михайло Голіней зі Львова, Катерина Заяць із Львівщини, кияни Єлизавета Колесніченко та Юлій Іваницький, Єлизавета Максименко з Южноукраїнська Миколаївської області. А ще Олександра Малий, студентка Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, та безробітні Роман Ромась і Катерина Плохута.