19:00 / 10.07.2019 Политика

ЦВК зареєструвала 76 офіційних спостерігачів від іноземних держав та міжнародної організації

10 липня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Комісія внесла зміни до складу окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, утворених відповідно до постанови ЦВК від 31 травня 2019 року № 919.

Окрім того, зареєстровано уповноважених осіб ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "УКРАЇНСЬКА СТРАТЕГІЯ ГРОЙСМАНА" в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України.

Скасовано реєстрацію уповноваженої особи ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СИЛА І ЧЕСТЬ" в ОВО № 196 та зареєстровано замість неї іншу.

Комісія скасувала реєстрацію уповноваженої особи ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА" в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року та зареєструвала замість неї іншу.

Також скасовано реєстрацію уповноваженої особи Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ" в ОВО № 156 та зареєстровано її уповноважених осіб в ОВО № 46 та № 156.

Комісія скасувала реєстрацію уповноваженої особи політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" в ОВО № 81 та зареєструвала її уповноважених осіб в ОВО № 70 та № 81.

ЦВК скасувала реєстрацію довіреної особи кандидата в народні депутати України Майсак Л.Д., зареєстрованої в ОВО № 91, та зареєструвала замість неї іншу.

Комісія зареєструвала довірених осіб кандидатів у народні депутати України, зареєстрованих в низці одномандатних виборчих округів.

Розглянувши відповідні звернення, Комісія зареєструвала 76 офіційних спостерігачів від міжнародної організації та іноземних держав на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. А саме: 68 – від Громадської Спілки "Міжнародне Співтовариство з Прав Людини", 1 – від Литовської Республіки, 3 – від Португальської Республіки, 4 – від Королівства Швеція.

Таким чином, станом на 10 липня Комісією зареєстровано 598 офіційних спостерігачів на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. А саме: від 8 іноземних держав – 51 офіційного спостерігача, від 12 міжнародних організацій – 547 офіційних спостерігачів.

Затверджено рішення низки окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України щодо виконання повноважень членів цих комісій на платній основі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Внесено зміни технічного характеру до постанови ЦВК від 20 червня 2019 року № 1103.

Комісія внесла зміни до Роз’яснення щодо складання та уточнення списків виборців для підготовки і проведення голосування з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою ЦВК від 7 червня 2012 року № 96, доповнивши його новим розділом.

Окрім того, розглянувши заяви кандидатів у народні депутати України, які балотуються в одномандатних виборчих округах, висунутих політичними партіями та у порядку самовисування, про відмову балотуватися кандидатами в народні депутати України, а також заяву політичної партії про скасування рішення щодо реєстрації кандидата в народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, Комісія скасувала реєстрацію 26 кандидатів у народні депутати України.

При цьому Комісія внесла зміни до своєї постанови від 26 червня 2019 року  № 1346, виключивши із відповідних додатків відомості про вказаних кандидатів у народні депутати України.

До Комісії 8 липня 2019 року надійшла заява ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА" разом з рішенням XXV Позачергового З’їзду цієї партії від 8 липня 2019 року про скасування рішення щодо реєстрації кандидатів у народні депутати України Вовка В.І., Купрієнка О.В., Кириченка О.М., включених до виборчого списку партії під  № 10, 14 та 23 відповідно, в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Розглянувши зазначені документи, Комісія скасувала реєстрацію вказаних кандидатів у народні депутати України, виключивши їх із виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА".

Окрім того, як відомо, постановою ЦВК від 24 червня 2019 року № 1233 зареєстровано кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ", в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України, зокрема, Расенка А.О. та Федосову А.В., включених до виборчого списку під № 184 та № 175 відповідно.

За інформацією, наданою Державною прикордонною службою України листом від 25 червня 2019 року, щодо перетину державного кордону України Расенком А.О. у період з 21 липня 2015 року до 21 липня 2016 року його разовий виїзд за кордон становив більше 90 днів. Тим самим листом щодо перетину державного кордону Федосовою А.В. Державна прикордонна служба України надала відомості, відповідно до яких разовий виїзд Федосової А.В. за кордон становив у період з 21 липня 2016 року до 21 липня 2017 року більше 90 днів та в сумі понад 180 днів за цей період.

На вимогу Комісії надати пояснення стосовно обставин, які обумовили тривале перебування зазначених осіб за кордоном, та належним чином засвідчені документи для підтвердження такого перебування представником ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" в ЦВК з правом дорадчого голосу листом від 8 липня 2019 року повідомлено, що вказані особи не надали жодних документів, які б свідчили про проживання на території України в окремі періоди останніх п’яти перед днем виборів років.

Таким чином, Расенком А.О. та Федосовою А.В. не підтверджено наявності підстав перебування за межами України, визначених Законом України "Про громадянство України", а отже, не дотримано вимог Конституції України та закону стосовно проживання в Україні протягом останніх п’яти років на день проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня  2019 року.

Враховуючи викладене, Комісія скасувала реєстрацію кандидатів у народні депутати України Расенка А.О. та Федосової А.В., включених до виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" під № 184 та № 175 відповідно, в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, виключивши їх із зазначеного виборчого списку.

Окрім того, до Комісії 8 липня 2019 року надійшла заява ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" разом з рішеннями позачергового З’їзду цієї партії від 7 липня 2019 року № 4 про скасування рішення щодо реєстрації кандидатів у народні депутати України Коробкової О.А., Боярчука Р.М., Кавун О.О., Соколова М.Ю., Баланюка Ю.В., Рагімової А.Б., Вітікача В.В., включених до виборчого списку цієї політичної партії під  № 31, 71, 78, 99, 164, 170 та 177  відповідно, в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України.

Розглянувши зазначені документи, Комісія скасувала реєстрацію вказаних кандидатів у народні депутати України, виключивши їх із виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ".

Того ж дня до ЦВК надійшла заява кандидата в народні депутати України Галаченка О.О., включеного до виборчого списку політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" під № 135, у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року про відмову від балотування.

Розглянувши зазначену заяву, ЦВК скасувала реєстрацію вказаного кандидата в народні депутати України, виключивши його із виборчого списку політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина".

Окрім того, скасовано реєстрацію довірених осіб кандидатів в народні депутати України Володій В.М., Ківалова С.В., Карташева Д.В., Валюка О.Б., зареєстрованих в ОВО № 196, № 135, № 142, № 33 відповідно.

Також скасовано реєстрацію уповноваженої особи ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СИЛА І ЧЕСТЬ" в ОВО № 195.

Окрім того, розглянувши подання щодо кандидатур до складу окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 47 суб’єктів, за поданнями яких було включено осіб до складу цієї комісії, повноваження яких достроково припинено, Комісія затвердила новий склад цієї ОВК у складі 18 осіб.

Комісія залишила без розгляду по суті скаргу кандидата в народні депутати України в ОВО № 195 Арсенюка О.О. на постанову окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів цього ж округу, оскільки її подано до неналежного суб’єкта розгляду.

ЦВК залишила без розгляду по суті скаргу кандидата в народні депутати України в ОВО № 207 Ригованова Р.О., у якій суб’єкт звернення зі скаргою просив перевірити інформацію щодо проживання на території України протягом останніх п’яти років кандидата в народні депутати України Зуєва М.С., висунутого ПОЛІТИЧНОЮ ПАРТІЄЮ "СЛУГА НАРОДУ" в цьому ж окрузі, та у разі існування обставин, які позбавляють Зуєва М.С. права бути обраним народним депутатом України, прийняти рішення про скасування його реєстрації. Рішення прийнято у зв’язку з тим, що скаргу подано до неналежного суб’єкта розгляду та з порушенням строків оскарження.

Також залишено без розгляду по суті скаргу кандидата в народні депутати України  в ОВО № 101 Меленевського Д.Е., суб’єктом оскарження в якій було зазначено голову ОВК вказаного округу Закалашнюка В.С., оскільки скаргу подано до неналежного суб’єкта її розгляду.

Окрім того, Комісія відмовила в задоволенні скарги кандидата в народні депутати України в ОВО № 130 Негулевського І.П., у якій суб’єкт звернення просив визнати дії кандидата в народні депутати України в цьому ж окрузі Коровія Д.Л., що полягають у розміщенні матеріалів передвиборної агітації, протиправними, а також прийняти рішення про оголошення йому попередження. Рішення прийняте у зв’язку відсутністю належних підстав для задоволення.

З тих же підстав відмовлено у задоволенні скарги Мягкої Л.О., довіреної особи кандидата в народні депутати України в ОВО № 40 Кужмана О.М.,  у якій суб’єкт звернення просила визнати дії кандидата в народні депутати України в цьому ж окрузі Трухіна О.М. з розміщення друкованого агітаційного матеріалу такими, що порушують вимоги виборчого закону, зобов’язати вказаного кандидата зняти друковані агітаційні матеріали та оголосити йому попередження. Разом з тим, Комісія вирішила копію вказаної скарги надіслати до Національної поліції України для проведення перевірки викладених у скарзі обставин та реагування відповідно до законодавства України.

До Комісії надійшла скарга офіційного спостерігача від Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа "ОПОРА" на позачергових виборах народних депутатів України в ОВО № 27 Коцюруби О.О., у якій суб’єкт звернення оскаржував наявну, на його думку, бездіяльність ОВК вказаного округу стосовно незабезпечення о 23 годині 45 хвилин 3 липня 2019 року прийняття документів щодо підготовки та проведення виборів народних депутатів України, зокрема, подань кандидатур до складу дільничних виборчих комісій від суб’єктів виборчого процесу.

Розглянувши скаргу, додані до неї матеріали, а також пояснення суб’єкта оскарження Центральна виборча комісія відмовила у задоволенні зазначеної скарги, у зв’язку з відсутністю підстав для задоволення.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії