15:55 / 10.07.2019 Политика

Політики своїми діями прагнуть зруйнувати діяльність військових капеланів

11 липня о 9 ранку військові капелани зберуться під стінами парламенту на підтримку ухвалення Закону України «Про військове капеланство» (№10244-1) без внесення правок, що його руйнують.

Про це повідомляє Синодальне управління військового духовенства Православної Церкви України та Департамент Військового капеланства Української Греко-Католицької Церкви.

06 червня 2019 року народні депутати 227 голосами ухвалили згаданий законопроект за основу в першому читанні.

Як зазнечено в повідомленні, цей документ розроблений на основі побажань військових священиків (капеланів) з урахуванням практичного досвіду капеланської служби в Україні та сформований спільними зусиллями народних депутатів, юристів, експертів з релігійних питань із залученням представників Ради душпастирської опіки при Міністерстві оборони України. Зміст цього зиаконопроекту повністю підтримують капелани, які перебувають на посадах «військовий священик (капелан)» в Збройних Силах та інших військових формуваннях України.

Організатори заходу стверджують, що після опрацювання в комітетах тексту законопроекту виявилося, що текстовий зміст та концептуальні засади капеланства були підмінені і через це священика-духівника, фактично роблять офіцером по роботі з особовим складом. Така видозміна концепції проекту закону №10244-1 є фатальною для капеланської служби. Відповідно до нової, підміненої, концепції фактично створюється державний контроль за священнослужителями – капеланами і формуються специфічні ієрархічно-вертикальні відносини з прямим підпорядкуванням капеланів керівникам військових структур. Таким чином, нівелюється релігійна складова діяльності капелана і його духовний зв’язок з Церквою.

Духовна опіка військовослужбовця досягається шляхом душпастирського служіння і незалежної духовної підтримки священнослужителем, якого, з огляду на усталену практику, прийнято називати капеланом. Бажання підпорядкувати капеланів військовому командуванню може призвести до повної втрати довіри військовослужбовця до капелана.

У звязку з цим капелани та всі небайдужі збираються під стінами парламенту із закликом до народних обранців ухвалити у другому читанні та в цілому проекту закону №10244-1 без правок, що пропонуються комітетом, адже вони підмінюють сутність функціонування капеланства в Україні.