07:27 / 27.06.2019 Политика

У ЦВК відбувся брифінг голови комісії

26 червня у Центральній виборчій комісії відбувся брифінг Голови Комісії Тетяни Сліпачук на тему: "Вибори Парламенту 2019: багато позаду – ще більше попереду". У заході також взяли участь заступник Голови ЦВК Євгеній Радченко та секретар Комісії Наталія Бернацька.

Зокрема, Тетяна Сліпачук зазначила, що дуже важливим стало відоме рішення Конституційного Суду, яким він по суті поставив крапку в питанні проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року. Відтак, у суспільства зʼявилася правова визначеність з точки зору проведення виборчого процесу.

Проте, за її словами, до моменту ухвалення зазначеного рішення певні громадяни та політичні партії, які мали намір брати участь у парламентських виборах, знаходилися в режимі очікування. Це призвело до того, що майже 90 відсотків заяв, поданих для реєстрації кандидатами у народні депутати України в одномандатних виборчих округах, Комісія отримала в останні три дні перед датою завершення подання таких документів. Це стало своєрідним викликом для ЦВК, адже довелося в надто короткий термін ретельно їх вивчити та приймати відповідні рішення.

Вчора офіційно завершилася реєстрація кандидатів у народні депутати України в одномандатних виборчих округах та кандидатів, включених до виборчих списків партій, в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі. Так, в ОВО зареєстровано 3 171 кандидата в народні депутати України, в тому числі: висунутих політичними партіями – 1 436, шляхом самовисування – 1 735. Своєю чергою, Комісія зареєструвала 2 674 кандидатів у народні депутати України, включених до виборчих списків 21 політичної партії, у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

Разом з тим, Голова Комісії зауважила, що наведені цифри відповідають остаточним даним, які використовуватимуться у різноманітних звітах та аналітичних матеріалах, приблизно на 99 відсотків. Ймовірні зміни можуть виникнути через певні рішення судів, до яких відповідно до Конституції та законів України має право звернутися субʼєкт виборчого процесу, який вважає рішення ЦВК таким, що порушує його законні права та інтереси.

В контексті цього Тетяна Сліпачук наголосила, що, мабуть, вперше за історію виборчих процесів Комісія зайняла принципову позицію щодо недопущення введення в оману виборців шляхом застосування деякими кандидатами в народні депутати або політичними партіями різноманітних виборчих технологій. Йдеться насамперед про використання так званих "двійників". В цьому напрямі ЦВК вжила превентивних заходів: були внесені зміни до відповідного документу, згідно з якими бажаючі балотуватися особи, які змінили прізвище, мали повідомити про це, а також про час, коли вони його змінили. Такий запобіжний крок дав змогу значно зменшити кількість "клонів" у порівнянні з попередніми виборчими кампаніями.

На жаль, набирає обертів й інша виборча технологія, яка повʼязана з використанням трендів. Так, Голова Комісії констатувала, що вже з початком нинішньої кампанії в Мінʼюсті було зареєстровано чимало політичних партій, громадських обʼєднань та навіть приватних підприємств, які використали у своїх назвах найменування або окремі слова з найменувань реальних політичних сил, які висунули своїх кандидатів на цих виборах.

– Технології обману виборців є неприпустимими. Адже це – нахабне паплюження базових принципів вільного усвідомленого вибору, який має здійснити кожен український виборець. Тільки такий вибір дає змогу стверджувати про чесні, прозорі та демократичні вибори, дозволяє громадянам відчувати відповідальність за ту владу, яку вони обирають, – наголосила Тетяна Сліпачук.

Своєю чергою секретар Комісії Наталія Бернацька поінформувала про формування окружних виборчих комісій. При цьому звернула увагу на вже системну проблему – постійні ротації членів ОВК, які проводять політсили, що делегували їх до цих комісій. Тож вона закликала партії більш відповідально ставитися до цього питання, враховуючи й те, що з нинішнього року на ОВК покладене важливе та складне завдання проведення публічних закупівель.

Більш детально про результати та перспективи таких закупівель в ЦВК розповів заступник Голови Комісії Євгеній Радченко. Окрім того, він зупинився на актуальному питанні тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси. При цьому закцентував увагу, що Комісія спростила зазначену процедуру, скасувавши своєю постановою вимогу стосовно додавання до заяви про тимчасову зміну місця голосування документів, які підтверджують необхідність такої зміни.

На завершення брифінгу Тетяна Сліпачук, Євгеній Радченко та Наталія Бернацька відповіли на численні запитання представників засобів масової інформації.

P.S. Вся статистична інформація, яка була оприлюднена під час брифінгу, у вигляді слайдів розміщена на офіційному сайті ЦВК. З нею можна ознайомитися за посиланням:

https://www.cvk.gov.ua/vnd_2019/inform/presentation_vnd2019_26062019.pdf

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії