07:12 / 27.06.2019 Политика

ЦВК затвердила форми і тексти виборчих бюлетенів для голосування

26 червня відбулось третє засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Комісія затвердила форму і текст виборчого бюлетеня з виборів народних депутатів України для голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. Встановлено, що текст виборчого бюлетеня друкується лише з одного боку державною мовою на одному аркуші розміром 200 х 600 мм блакитно-сірого кольору з двотоновим водяним знаком та захисними волокнами з використанням захисних графічних антисканерних елементів, виконаних із застосуванням захисних фарб, що мають флуоресценцію під дією ультрафіолетового опромінювання, та елемента, який втрачає забарвлення внаслідок термовпливу, а також із виконанням номера виборчої дільниці високим друком із застосуванням захисної фарби, що проявляється на звороті виборчого бюлетеня.

При цьому вказано виготовити зазначені виборчі бюлетені у такій кількості:

для кожної звичайної та закордонної виборчої дільниці у кількості, що на 0,5 відсотка перевищує кількість виборців, які за своєю виборчою адресою відносяться до відповідної виборчої дільниці за даними Державного реєстру виборців станом на 26 червня 2019 року, з можливим відхиленням зазначеної кількості з урахуванням кратності розміщення виборчих бюлетенів у межах поліграфічного листа під час їх виготовлення;

для кожної спеціальної виборчої дільниці у кількості, що на
0,5 відсотка перевищує орієнтовну кількість виборців, які будуть включені до списку виборців на виборчій дільниці, визначену з урахуванням кількості ліжко-місць, спальних місць, а також максимально можливої кількості членів дільничних виборчих комісій відповідно великих, середніх, малих виборчих дільниць, які включатимуться до списків виборців на таких дільницях, з можливим відхиленням зазначеної кількості з урахуванням кратності розміщення виборчих бюлетенів у межах поліграфічного листа під час їх виготовлення.

Окрім того, Комісія своєю постановою затвердила форму і тексти виборчих бюлетенів з виборів народних депутатів України для голосування у 199 одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. Зазначеним документом встановлено, що, залежно від кількості кандидатів у народні депутати України, зареєстрованих в ОВО, виборчі бюлетені виготовляються за різними розмірами. А саме:

до   6 кандидатів

розміром 200 х 200 мм;

до 11 кандидатів

розміром 200 х 300 мм;

до 18 кандидатів

розміром 200 х 400 мм;

до 33 кандидатів

розміром 200 х 600 мм;

до 50 кандидатів

розміром 200 х 800 мм.

При цьому взято до відома, що у виборчому бюлетені з виборів народних депутатів України для голосування в ОВО, зокрема, зазначаються в алфавітному порядку прізвища, власні імена (усі власні імена) та по батькові (за наявності) зареєстрованих у відповідному окрузі кандидатів у народні депутати України. При цьому в разі повного збігу прізвищ, власних імен та по батькові кандидатів у народні депутати України, зареєстрованих у відповідному одномандатному виборчому окрузі, відомості щодо таких кандидатів у народні депутати України розміщуються у виборчому бюлетені у порядку зростання дат народження відповідних кандидатів у народні депутати України.

Встановлено також, що тексти виборчих бюлетенів для голосування в ОВО друкуються лише з одного боку державною мовою на одному аркуші пісочного кольору з двотоновим водяним знаком та захисними волокнами з використанням захисних графічних антисканерних елементів, виконаних із застосуванням захисних фарб, що мають флуоресценцію під дією ультрафіолетового опромінювання, та елемента, який втрачає забарвлення внаслідок термовпливу, а також із виконанням номера виборчої дільниці високим друком із застосуванням захисної фарби, що проявляється на звороті виборчого бюлетеня.

З метою здійснення контролю за виготовленням виборчих бюлетенів на позачергових виборах народних депутатів України, а також, розглянувши подання політичних партій, депутатські фракції яких зареєстровані в Апараті Верховної Ради України восьмого скликання, ЦВК утворила контрольну комісію за виготовленням виборчих бюлетенів на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі та в одномандатних виборчих округах на державному підприємстві "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів". До її складу ввійшли: Баланович С.В. – від Політичної партії "Об’єднання "САМОПОМІЧ", Вензовська Т.О. – від Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК", Відмиш Є.А. – від ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА", Рябчин О.М. –  від політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", Сікліцький Б.В. – від Політичної партії "Європейська Солідарність".

Відділ взаємодії із ЗМІ  Секретаріату Комісії