16:08 / 21.06.2019 Политика

Всі ключові представники ОВК пройшли навчання з питань організації підготовки та проведення позачергових виборів

Центральна виборча комісія протягом виборчого процесу з позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року організувала три семінари-наради для представників окружних виборчих комісій.

Так, 10-11 червня було проведено захід для системних адміністраторів ОВК, 12 червня – для голів та секретарів ОВК і 19 червня – для головних бухгалтерів ОВК. Загалом участь у цих навчальних семінарах взяла 701 особа.

Під час виборчого процесу саме ці представники окружних виборчих комісій стають ключовими особами, які на місцевому рівні мають безпосередні функції з організації діяльності окружних та дільничних виборчих комісій, контролю виборчих фондів, а також підрахунку голосів. Тому під час семінарів вони мали змогу ознайомитися з практичними питаннями, пов'язаними з виконанням ними своїх обов'язків в межах правового поля виборчого процесу, організації фінансового і матеріально-технічного забезпечення діяльності ОВК та ДВК, особливостями проведення публічних закупівель та нового законодавства.

Члени ЦВК та працівники Секретаріату Комісії, Служби розпорядника Державного реєстру виборців, паралельно виконуючи свої безпосередні обовʼязки з організації підготовки і проведення позачергових виборів народних депутатів України, змогли повною мірою забезпечити необхідною інформацією всіх учасників семінарів.

Таким чином, Центральна виборча комісія виконала свою функцію щодо  консультативно-методичного забезпечення діяльності виборчих комісій. При цьому представникам ОВК, які брали участь у зазначених заходах, було відшкодовано кошти за проїзд, харчування, а також виплачені добові.

Так, загальна сума коштів, витрачених на компенсацію за проїзд та на виплату добових, складає 532 331 гривню 65 копійок, витрачених на харчування – 76 940 гривень. Також було придбано канцтоварів та довідкових матеріалів на суму 69 972 гривні.

Комісія висловлює подяку всім представникам окружних виборчих комісій, які прибули на зазначені семінари-наради. Адже організація поїздки, придбання квитків у літній період, планування робочого графіку потребували серйозних зусиль від кожного з них.

Окрім того, ЦВК розуміє і поділяє як перестороги, так і сподівання, які учасники заходів висловлювали під час зустрічей з членами Комісії – кураторами регіонів та працівниками Секретаріату ЦВК.

Водночас Комісія має надію, що після завершення цього виборчого року їй вдасться спільними зусиллями розпочати роботу над змінами у законодавстві, які дозволять виборчим комісіям у майбутньому ще ефективніше виконувати свої обов'язки.