15:21 / 12.06.2019 Политика

Нові сервіси ProZorro допоможуть вирішити глобальні екологічні проблеми та зекономити 30 млрд гривень на рік - ЗМІ

12 червня, в офісі  ДП «Прозорро» відбулася презентація нового сервісу та критеріальної бази для ремонтно-будівельних робіт, що впроваджуються за підтримкою  EU Association Lab на замовлення Мінекономрозвитку,  - повідомляє Багнет.

Під час презентації  учасникам та журналістам розповіли про критерії, які  були розроблені командою експертів і враховують такі характеристики як  ефективність - якість - безпека - екологічність - інноваційність.

Говорячи про важливість цієї ініціативи, експерти відмітили, що більшість замовників неефективно витрачають мільярди на дороги що потребують постійного ремонту, ремонти шкіл, після чого наші діти труяться парами токсичних фарб, будують будівлі, які споживають вдвічі більше тепла ніж в аналогічних кліматичних умовах у Європі.

Так народилась ідея – створити команду однодумців «Нецінові критерії ProZorro» для створення корисного і зручного інструменту здійснення більш ефективних закупівель.

Команда EU Association Lab «Нецінові критерії ProZorro»

Організатори підкреслили, що приведена багатокритеріальна база є збалансованою в категорії «ціна-якість». Вона призначена для розробки тендерної документації.

Рекомендовані критерії дозволять обрати більш вигідну пропозицію та  уникнути дискримінацій, коли вимоги до робіт, проекту чи будматеріалів «заточуються» замовником під конкретного виконавця, торгівельну марку, тощо. І всі автодори, школи, лікарні та адміністрації країни зможуть це застосовувати вже зараз – критерії з методичними рекомендаціями розміщено на Infobox ProZorro.

Автори рекомендацій наголошують, що однією з головних переваг ініціативи  є економія для бюджету.  За даними ProZorro у 2018 році на ремонт і будівництво доріг було витрачено 44,5 млрд грн, на ремонтно-будівельні роботи – 251,9 млрд грн. На цей рік план близько 49 млрд грн і 277 млрд грн відповідно. Застосування лише такого критерію як заміна на 30% природних мінеральних матеріалів  (піску, гравію, щебеню) на техногенні (металургійні шлаки, золошлаки, тощо)  забезпечить скорочення бюджетних витрат не менше ніж на 10% = економія понад 30 млрд грн. І це лише оцінюючи прямі витрати по одному з критеріїв. Пропоновані критерії у цілому дозволять скоротити до 20% витрат на життєвий цикл об’єкту.

Зокрема, застосування техногенних матеріалів в будівництві дозволить поступово зменшити обсяги промислових відходів в місцях їх накопичення, які займають ~ 6 % території України, і зберегти природні мінеральні вичерпні ресурси. Техногенні відходи можуть застосовуватись у якості замінників природних матеріалів згідно з чинними нормативами та стандартами (ДБН, ДСТУ). До того ж вони відносяться до найнижчого класу безпеки та радіоактивності. Досвід держав-членів ЄС доводить що саме цей підхід є раціональним і ефективним з усіх точок зору.

Дану ініціативу прокоментував для ЗМІ перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, який, зокрема, відповідає за реформу системи публічних закупівель, -  «Ми продовжуємо послідовно рухатися відповідно до «дорожньої карти» схваленої у 2016 році по виконанню зобов’язань, зазначених в Угоді про асоціацію з ЄС. В цьому році ми повинні посилити застосування багатокритеріального підходу та поширити застосування додаткових критеріїв оцінки. Орієнтуючись на екологічні та інші стандарти, замовник має можливість підвищити безпечність, якість та ефективність закупівлі будь-яких товарів, робіт і послуг. У подальших планах внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі», які дозволять замовникам розширити можливість застосування нецінових критеріїв оцінки предмету закупівель та запровадити оцінку вартості «життєвого циклу», тобто реальної вартості усіх витрат пов’язаних з тендерною пропозицією. Наразі триває робота із створення електронного конструктора нецінових критеріїв, який допоможе замовникам обрати з пропонованого набору критеріїв необхідні, разом з обґрунтуванням доцільності застосування обраного критерію. На цьому етапі для нас важлива  участь усіх зацікавлених сторін у процесі обговорення пропонованого сервісу і проведенні пілотних конкурсних торгів із застосуванням встановлених критеріїв».