20:58 / 27.05.2019 Политика

Голова ЦВК Тетяна Сліпачук: "Комісія намагається донести до народних депутатів, що питання внесення змін до законодавства про публічні закупівлі є нагальним і невідкладним"

27 травня у Центральній виборчій комісії відбувся брифінг щодо необхідності внесення змін до законодавства про публічні закупівлі. У заході взяли участь Голова Комісії Тетяна Сліпачук, заступники Голови Комісії Олег Конопольський та Євгеній Радченко, а також секретар Комісії Наталія Бернацька.

Зокрема, Тетяна Сліпачук зазначила, що з початку виборчого процесу з позачергових виборів народних депутатів України ЦВК в межах своєї компетенції вже прийняла низку важливих для проведення виборів постанов. В той же час вона наголосила, що на сьогодні залишається невирішеним питання здійснення публічних закупівель, що в умовах процесу зазначених виборів, проведення яких має скорочений час, мають застосовуватися в Україні вперше. Так само, як застосовувалися вперше й під час нещодавніх чергових виборів Президента України.

– Водночас нинішні вибори є більш складними, враховуючи що вони проводяться як за пропорційною, так і мажоритарною системами, що породжує цілу низку проблем. Саме така критичність питання про внесення змін до закону про публічні закупівлі стала підставою звернення Комісії до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо забезпечення таких змін у відповідності до виборчого закону. При цьому їх потрібно внести в строк, необхідний для проведення саме виборчого процесу внаслідок його швидкоплинності та скороченості, – продовжила Голова Комісії та додала, що ЦВК намагається донести до народних депутатів України, що це питання є нагальним і невідкладним.

Також вона зазначила, що Комісія досягла домовленостей з першим віце-премʼєр-міністром України Степаном Кубівим про проведення термінової наради робочої групи за участю представників Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, профільних міністерств, Держказначейства для вирішення цих проблем. Адже йдеться про витрачання коштів Державного бюджету. Ця робоча група, яка має зібратися 29 травня, повинна вирішити питання щодо правових механізмів забезпечення проведення публічних закупівель під час позачергових виборів народних депутатів України. Тож Тетяна Сліпачук закликала всіх зацікавлених осіб негайно та результативно долучитися до розробки цих механізмів.

Своєю чергою заступник Голови Комісії Євгеній Радченко поінформував про те, що 25 травня Центральною виборчою комісією оголошено чотири види торгів з публічних закупівель. Проте найскладніша процедура – виготовлення виборчих бюлетенів –чекає на Комісію попереду. Їх очікувана вартість становить понад 290 мільйонів гривень. Одночасно виготовити виборчих бюлетенів необхідно буде у два рази більше, ніж на президентських виборах, оскільки є дві складових – вибори в одномандатних виборчих округах та вибори у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі. А оскільки закон передбачає дуже стислі строки для їх виготовлення (17 днів), то підприємство – виготовлювач за нинішньої процедури публічних закупівель практично буде не в змозі це зробити.

Також, за словами Євгенія Радченка, через процедуру публічних закупівель під загрозою  й проведення кандидатами у народні депутати України та політичними партіями передвиборної агітації за рахунок коштів Державного бюджету України. А відсутність інформаційних плакатів та передвиборної агітації за рахунок коштів Державного бюджету України – це вже порушення прав як кандидатів та політичних партій, так і громадян України на усвідомлений вибір.

Секретар Комісії Наталія Бернацька додала, що наразі Закон України "Про публічні закупівлі" не дає можливості закупити всі необхідні товари і послуги у чіткій відповідності строкам, встановленим Законом України "Про вибори народних депутатів України".

– Про проблеми, які пов'язані з публічними закупівлями, ЦВК наголошує не перший день, а вже декілька років. Проте ми бачимо, що, на жаль, вони не були сприйняті всерйоз. Але на цих позачергових виборах з їх скороченими термінами ця проблема стала дійсно критичною не лише для ЦВК, а й для всієї країни", – зазначила Наталія Бернацька.

На завершення брифінгу Голова Комісії Тетяна Сліпачук ще раз наголосила, що треба не замовчувати цю проблему, а знайти правове рішення її розвʼязання щодо надання Центральній виборчій комісії відповідних правових механізмів здійснення необхідних процедур для проведення позачергових виборів народних депутатів України.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії