14:54 / 23.05.2019 Политика

ЦВК буде діяти виключно в межах законодавства

23 травня 2019 року опубліковано Указ Президента від 21 травня 2019 року "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів".

Відповідно до Закону України "Про вибори народних депутатів України" виборчий процес позачергових виборів депутатів починається з наступного дня після опублікування Указу, тобто 24 травня 2019 року без прийняття Центральною виборчою комісією будь-якого рішення щодо його початку.

Центральна виборча комісія діє лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією України та законами України, відповідно до яких не має повноважень щодо встановлення конституційності чи неконституційності Указів Президента, а також фактично позбавлена можливості звернення до Конституційного суду України.

Центральна виборча комісія готова і здатна здійснювати встановлені законом функції  щодо проведення позачергових виборів депутатів 21 липня 2019 року.

Центральна виборча комісія наголошує, що і Президент України, і Парламент, і політичні партії та кандидати в депутати, які братимуть участь у виборах, мають усвідомлювати відповідальність за легітимність всього виборчого процесу та його результату.

Центральна виборча комісія неодноразово зауважувала, що існує низка питань, які потребують додаткового законодавчого врегулювання.

Закон України "Про вибори народних депутатів України" містить застарілі положення, які не відповідають іншим чинним законам, неврегульовані положення, а також положення без механізму реалізації, серед яких питання встановлення факту проживання, голосування військовослужбовців, які беруть участь в ООС, подання декларацій, тощо.

Крім того, законодавство про державні закупівлі не враховує швидкоплинності виборчого процесу позачергових виборів, який в даному разі триватиме лише 58 днів. Наголошуємо, що строки і порядок проведення державних закупівель значно перевищують строки виборчого процесу, що може унеможливити проведення процедур щодо: забезпечення виготовлення виборчих бюлетенів; виготовлення та доставку бланків протоколів про підрахунок голосів, актів, та інших документів; транспортування протоколів про підрахунок голосів та іншої виборчої документації від ДВК до ОВК; виготовлення інформаційних плакатів політичних партій; публікацію інформації  ЦВК та ОВК в регіональних чи місцевих друкованих ЗМІ, щодо переліку виборчих округів, формування ОВК та ДВК, а також змін у їх складі; реалізацію права агітації в друкованих та електронних ЗМІ за кошти державного бюджету в строки, визначені законом.

Центральна виборча комісія очікує від Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України негайного прийняття відповідних рішень, які дозволять провести позачергові вибори депутатів 21 липня 2019 року у відповідності до законів України та найкращих демократичних європейських практик.

Про це "Багнету" повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК.