16:23 / 17.05.2019 Политика

Рейдер Шульмейстер може очолити Мінінфраструктури при новій владі

Серед експертів передвиборчого штабу Зеленського питаннями транспорту та інфраструктури займався колишній перший заступник міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер.

У публічній площині Володимир Шульмейстер проявився, коли 2005 року його призначили фінансовим директором однієї з найбільших у країні роздрібних мереж електроніки "Фокстрот". У компанії він успішно піднімався кар'єрними сходами, аж поки 2009 року не був раптово звільнений разом із виконавчим директором мережі Олексієм Павленком (пізніше той очолив Мінагрополітики).

Як відомо з журналістських розслідувань, імовірною причиною звільнення стали нібито налагоджені корупційні схеми, які коштували "Фокстроту" мільйонних недоїмок у касах.

У мережі "Фокстрот" було створено спеціальний відділ, що займався питаннями "правильного" проходження вантажів через митницю. У компанії цей відділ, за який безпосередньо відповідав Шульмейстер, називали просто – "відділ контрабанди". Були розроблені різні схеми з імпорту "сірого" товару в Україну й ухилення від сплати митних зборів. Важливою частиною тіньових схем Шульмейтера і Павленка стала страхова компанія "Добробут та Захист", через яку переводилися в готівку й відмивалися доходи від "сірого" імпорту. Потім гроші виводилися через офшори за кордон і використовувалися, зокрема, для покупки нерухомості – у цьому досвід проживання Шульмейстера за кордоном допоміг добре.

Гроші "Фокстроту" Шульмейстер виводив і конвертував через "Конверсбанк", засновником якого була ще одна непересічна постать – президент Національної федерації самбо України Олексій Савченко. З "Фокстроту" Шульмейстер пішов геть не з порожніми руками, а встиг, крім грошей, "віджати" афілійовану з рітейлером і згадану вище СК "Добробут та Захист".

Згідно з податковою декларацією, 2013 року, за звітний період, коли фактично Шульмейстер був безробітним і, за деякими даними, мешкав у Словенії, його дохід склав 862,92 тис. гривень. Члени його сім'ї доходів не отримували. У власності або оренді заступника міністра вказано дві земельні ділянки загальною площею близько 6 500 кв. м., житловий будинок на 210 "квадратів" і квартира (91,8 кв. м.). На банківських рахунках Шульмейстера лежить близько 3,5 млн грн.

Із грудня 2014 року й по грудень 2015-го Шульмейстер обіймав посаду першого заступника міністра інфраструктури при Андрієві Пивоварському. З Володимиром Шульмейстером на цій посаді пов'язано кілька корупційних і кадрових скандалів. Серед найгучніших – скасування конкурсу на посаду начальника Іллічівського морського торгового порту в червні 2015-го (після 2 місяців відбору кандидатів).

Також Пивоварський-Шульмейстер лобіювали Відаса Даніелюса – земляка міністра Абрамовічуса. Головний пункт програми директорства Даніелюса – все та ж приватизація, про яку говорять у міністерстві Пивоварського. Все ті ж нарікання на збитковість і все ті ж аргументи. Загалом, усе те ж саме.

Ідея Шульмейстера з "тіньовими схемами" не була узгоджена "нагорі". Проект чиновник реалізує на свій страх і ризик. І про це свідчить той факт, що для розміщень матеріалів використовуються не ресурси міністерства, а сайт одного з ділових ЗМІ. До речі, 2016 року СБУ здійснила обшук у тоді вже колишнього чиновника в межах розслідування справи про компенсацію коштів приватним операторам портів за проведене ними днопоглиблення.

Серед інших "досягнень" Шульмейстера – скандал щодо ЖК "Бельгійське містечко" у Львові, призначення поза конкурсом голови "Укрводшляху" Сергія Прохоренка, сумнівні дані е-декларації за 2014 рік і ненульова ймовірність другого (нідерландського) громадянства.

Тож, загалом, це людина багатогранна, "талановита" і з барвистою біографією. І хоча сам Шульмейстер на запит LIGA.net про зацікавленість міністерським портфелем відповів: "Я поки не планую нікуди", до осені все ще може змінитися.