14:12 / 03.05.2019 Политика

ЦВК розглянула низку поточних питань

3 травня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Комісія затвердила рішення 2 окружних виборчих комісій з виборів Президента України для організації підготовки та проведення повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України щодо виконання повноважень членів цих комісій на платній основі.

Також затверджено рішення дільничних виборчих комісій закордонних виборчих дільниць  № 900069, № 900085 закордонного виборчого округу щодо виплати членам цих комісій одноразової грошової винагороди на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Окрім того, Комісія визначила на підставі відомостей Державного реєстру виборців кількість територіальних, одномандатних виборчих округів, що утворюються сільськими, селищними, міськими виборчими комісіями для організації виборів депутатів місцевих рад під час проведення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 30 червня 2019 року. А також – кількість одномандатних виборчих округів, що утворюються сільськими, селищними виборчими комісіями для організації додаткових виборів депутатів сільських, селищних рад 30 червня 2019 року.

Внесено зміни до переліку звичайних та спеціальних виборчих дільниць, утворених на постійній основі постановою ЦВК від 12 квітня 2012 року № 66.

Також внесено зміни до Переліку одномандатних виборчих округів, утворених на постійній основі постановою ЦВК від 28 квітня 2012 року № 82.

Внесено зміни до єдиних кошторисів видатків окружних виборчих комісій низки територіальних виборчих округів для підготовки та проведення повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України, затверджених постановою ЦВК від 15 квітня 2019 року № 816.

Окрім того, до ЦВК 2 травня 2019 року надійшла скарга офіційних спостерігачів від Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа "ОПОРА" на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року в територіальному виборчому окрузі № 77 Бабака М.А., Мельниченко Т.М., Поцелуйка К.Л., суб’єктом оскарження в якій було вказано окружну виборчу комісію ТВО № 77. Суб’єкти звернення зі скаргою просили визнати протиправними та такими, що не відповідають положенням виборчого закону, на їхню думку, дії вказаної виборчої комісії, які вона вчиняла на своєму засіданні 23 квітня 2019 року.

Вивчивши скаргу, Комісія залишила її без розгляду по суті, оскільки вона подана неналежним суб’єктом звернення та з порушенням строків оскарження.

З тих же підстав ЦВК залишила без розгляду по суті скаргу члена окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 207 Іваненка М.М., у якій суб’єкт звернення просив, зокрема, скасувати постанову вказаної виборчої комісії від 5 квітня 2019 року  № 207  в частині нарахування та виплати одноразової грошової винагороди членам ОВК як таку, що прийнята з порушенням законодавства України.

Відділ взаємодії із ЗМІ       

Секретаріату ЦВК