18:30 / 18.04.2019 Политика

ЦВК прийняла постанову про окремі питання проведення НСТУ передвиборних теледебатів

18 квітня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Комісія внесла зміни до складу окружних виборчих комісій з виборів Президента України для організації підготовки та проведення повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України, сформованого постановою ЦВК від 10 квітня 2019року № 773.

Окрім того, ЦВК скасувала реєстрацію довірених осіб кандидата на пост Президента України Зеленського В.О. на чергових виборах Президента України в 4 територіальних виборчих округах та зареєструвала замість них інших.

Також затверджено рішення низки окружних виборчих комісій з виборів Президента України для організації підготовки та проведення повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України щодо виконання повноважень членів цих комісій на платній основі.

Комісія своєю постановою визначила, що теледебати між кандидатами на пост Президента України, включеними до виборчого бюлетеня для повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України, за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів Президента України, організовуються та проводяться Національною суспільною телерадіокомпанією України в останню п’ятницю перед днем повторного голосування, 19 квітня 2019 року, на суспільно-політичному загальнонаціональному каналі Суспільного телебачення в прямому ефірі з 21.00 до 22.00 тривалістю 60 хвилин безперервного ефірного часу, за адресою: вул. Юрія Іллєнка, 42, м. Київ.

Рішення прийнято у зв’язку з тим, що під час наради, проведеної  Комісією 18 квітня 2019 року за участю уповноважених представників кандидатів на пост Президента України у ЦВК Зеленського В.О. та Порошенка П.О., а також представників Національної суспільної телерадіокомпанії України, уповноваженими представниками кандидатів на пост Президента України у ЦВК підтверджено інформацію про проведення на стадіоні Національного спортивного комплексу "Олімпійський" 19 квітня 2019 року заходу передвиборної агітації у формі публічних дебатів між кандидатами на пост Президента України Зеленським В.О. та Порошенком П.О. Орієнтовний час закінчення зазначеного заходу є 20 година – 20 година 30 хвилин.

Крім того, уповноваженими представниками кандидатів на пост Президента України у ЦВК поінформовано, що на цей час ведуться переговори стосовно висвітлення агітаційного заходу окремими комерційними каналами мовлення, однак обсяг охоплення території України такою трансляцією невідомий.

При цьому зазначено, що відповідно до пункту 2 Положення про порядок проведення Національною суспільною телерадіокомпанією України передвиборних теледебатів між кандидатами на пост  Президента України, включеними до виборчого бюлетеня для повторного голосування, за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів Президента України, теледебати обов’язково транслюються на суспільно-політичному загальнонаціональному каналі Суспільного радіо Національної суспільної телерадіокомпанії України, а також можуть безкоштовно транслюватися іншими каналами мовлення.

Існуюча ситуація з проведення зазначеного заходу, що частково збігається з часом, відведеним на проведення Національною суспільною телерадіокомпанією України передвиборних теледебатів за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів Президента України, ставить під загрозу проведення останніх та, як наслідок, унеможливлює залучення до такого заходу максимальної телевізійної аудиторії, що може порушити право виборців на доступ до різнобічної, об’єктивної та неупередженої інформації, потрібної для здійснення усвідомленого, поінформованого, вільного вибору.

Окрім того, Комісія затвердила аналізи двох проміжних фінансових звітів про надходження та використання коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України, включених до виборчого бюлетеня для повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року, Зеленського В.О. та Порошенка П.О.

Внесено зміни до єдиних кошторисів видатків окружних виборчих комісій 14 територіальних виборчих округів для підготовки та проведення повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України, затверджених постановою ЦВК від 15 квітня 2019 року № 816.

Також Комісія затвердила єдині кошториси видатків окружних виборчих комісій 16 територіальних виборчих округів для підготовки та проведення повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України.

Внесено зміни технічного характеру до постанови ЦВК від 17 серпня 2016 року № 376 "Про тендерний комітет Центральної виборчої комісії".

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату