22:16 / 17.04.2019 Политика

ЦВК надала дозвіл ДВК спеціальної виборчої дільниці, утвореної на полярній станції України, виготовити виборчі бюлетені

17 квітня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Комісія внесла зміни до складу окружних виборчих комісій з виборів Президента України для організації підготовки та проведення повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України, сформованого постановою ЦВК від 10 квітня 2019року № 773.

Окрім того, розглянувши відповідне подання, Комісія надала дозвіл дільничній виборчій комісії спеціальної виборчої дільниці № 801052територіального виборчого округу № 223, утвореної на полярній станції України, виготовити, як виняток, виборчі бюлетені для повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України безпосередньо цією комісією в кількості 13 штук, що на 0,5 відсотка перевищує кількість виборців, включених до списку виборців на цій виборчій дільниці, за формою і текстом згідно з додатком 1 до постанови ЦВК від 7 квітня 2019 року № 760 "Про текст та колір виборчого бюлетеня для повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року".

Внесено зміни до єдиних кошторисів видатків окружних виборчих комісій 12 територіальних виборчих округів для підготовки та проведення повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України, затверджених постановою ЦВК від 15 квітня 2019 року № 816.

Комісія затвердила єдині кошториси видатків окружних виборчих комісій 74 територіальних виборчих округів для підготовки та проведення повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України.

Також Комісія затвердила рішення низки окружних виборчих комісій з виборів Президента України для організації підготовки та проведення повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України щодо виконання повноважень членів цих комісій на платній основі.

Окрім того, до Комісії 16 квітня 2019 року надійшло звернення окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 59, в якому йшлося про неможливість формування складу дільничних виборчих комісій з виборів Президента України для організації підготовки та проведення повторного голосування 21 квітня 2019 року у вказаному окрузі.

До окружної виборчої комісії надійшла недостатня кількість подань від кандидатів на пост Президента України з кандидатурами до складу дільничних виборчих комісій територіального виборчого округу, а також голові окружної виборчої комісії не було внесено належної кількості пропозицій членами цієї комісії щодо таких кандидатур.

Така ситуація виникла внаслідок того, що територія вказаного виборчого округу розташована безпосередньо в зоні проведення операції Об’єднаних сил.

Станом на момент розгляду цього питання на засіданні Комісії від цієї  ОВК інформації про формування складу дільничних виборчих комісій у відповідному окрузі не надійшло, відповідних рішень указаною виборчою комісією не надано.

Вивчивши обставини та наявні документи, Комісія зазначила, що, виборчим законом визначено спосіб внесення кандидатур до складу дільничної виборчої комісії в разі, якщо кандидатур, поданих кандидатами на пост Президента України до складу відповідної дільничної виборчої комісії недостатньо, щоб сформувати склад такої ДВК згідно з вимогами частини восьмої статті 85 закону.

Разом з тим, невнесення у встановлені законом порядку та спосіб кандидатур до складу дільничних виборчих комісій не звільняє окружну виборчу комісію від обов’язку сформувати склад дільничних виборчих комісій відповідного територіального виборчого округу. 

Таким чином, відсутність дільничних виборчих комісій унеможливить організацію та проведення повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України на дільницях територіального виборчого округу № 59.

Відтак, Комісія зобов’язала окружну виборчу комісію територіального виборчого округу № 59 до 24 години 17 квітня 2019 року включно сформувати склад дільничних виборчих комісій з виборів Президента України в межах ТВО № 59 та до 12 години 18 квітня 2019 року включно надіслати Центральній виборчій комісії усі відповідні постанови окружної виборчої комісії.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату ЦВК