18:18 / 16.04.2019 Политика

Спільні зусилля: Як формуються склади ДВК

Для організації підготовки та проведення повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року Центральна виборча комісія своєю постановою №773 від 10 квітня 2019 року сформувала склади 199 окружних виборчих комісій (ОВК).

Згадані окружні виборчі комісії мали сформувати склади 28 808 дільничних виборчих комісій (ДВК), залучивши до їх роботи близько 413 тисяч громадян України. 

  При цьому, згідно з приписами частини дванадцятої статті 85 Закону "Про вибори Президента України" у разі, якщо кандидат на пост Президента України не використав можливість подати встановлену кількість кандидатур до складу відповідної дільничної виборчої комісії у строки, передбачені частиною дев'ятою цієї статті, окружна виборча комісія формує склад дільничної виборчої комісії у кількості, визначеній частиною восьмою цієї статті, за поданням голови відповідної окружної виборчої комісії на підставі пропозицій членів окружної виборчої комісії.

Відсутність подань від кандидатів значної кількості кандидатур до складу дільничних виборчих комісій та необхідність їх доформування за поданням голів ОВК стало справжнім викликом для багатьох окружних виборчих комісій.

Найбільш гостро проблема доформування складу ДВК з виборів Президента України за поданням голів окружних виборчих комісій постала у понад 40 округах.

Півтора дні напруженої роботи всіх членів ОВК, і, як результат, відповідні окружні виборчі комісії переважно впоралися з цим завданням. За це велика подяка і членам ОВК, і нашим громадянам, які відреагували на заклик і подали відповідні заяви!

Так, станом на 15:00 годину 16 квітня 2019 року в ЄІАС "Вибори" наявна інформація щодо призначення на посади голови, секретаря та члена дільничної виборчої комісії 401 464 осіб:

195 026 – за поданням Зеленського В.О.,

147 228 – за поданням Порошенка П.О.

59 210 – за поданням голів ОВК, капітанів суден, керівника полярної станції.

Разом з тим, ця інформація є оперативною, вона поки що не відображає реального остаточного стану формування дільничних виборчих комісій, результати формування комісій продовжують опрацьовуватися засобами ЄІАС "Вибори".

Наголошуємо, вперше за історію українських виборів майже 60 000 осіб були залучені саме окружними виборчими комісіями до роботи у складі дільничних виборчих комісій! 

Спроможність системи виборчих комісій на чолі з Центральною виборчою комісією результативно реагувати на неординарні ситуації забезпечить проведення виборів на належному організаційному рівні та відповідно до закону.

ЦВК, як найвищий орган в системі адміністрування виборів, по суті, в таких випадках долає перешкоди там, де їх не мало би бути. Зазначена ситуація, як і деякі попередні, наприклад, здійснення публічних закупівель, забезпечення тимчасової зміни місця голосування, тощо – є наслідком застарілості законодавства і має бути урегульована відповідно на рівні закону.

Про це "Багнету" повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК.