12:05 / 05.04.2019 Политика

Лідер президентських перегонів має покрокову програму реформ судової та правоохоронної системи

Переможця першого туру президентських виборів в Україні Володимира Зеленського його опоненти звинувачують в некомпетентності і в відсутності будь-якої програми. Зокрема, прихильники чинного президента заявляють про те, що "у Зеленського немає програми реформ судової та правоохоронної системи".

Насправді Володимир Зеленський має покрокову програму оновлення судової та правоохоронної системи. Про це на своїй сторінці у "Фейсбуке" пише волонтерка Оксана Тунік-Фриз.

"Володимир Зеленський має покрокову програму оновлення судової та правоохоронної системи. Свої наміри він засвідчив, підтримавши антикорупційний порядок денний, розроблений громадськими активістами. План першочергових дій по оновленню судової та правоохоронної системи зокрема включає:

- Перезапуск "дискредитованих" антикорупційних органів: Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та Національного агентства запобігання корупції (НАЗК).

- Інституційне посилення Національного антикорупційного бюро та захист його від зовнішніх впливів.

- Звуження повноважень Служби Безпеки України. Позбавлення її невластивих повноважень слідства та перетворення у класичну спецслужбу. Як зазначено у програмі Володимира Зеленського, СБУ не буде займатись економічними злочинами.

Доречі, вказаний меморандум підписали всі провідні кандидати на пост Президента, окрім Петра Порошенка.

Порошенківська пропаганда:

"Зеленський пропонує знищити старе, не знаючи, як створити нове. Це призведе до хаосу в країні."

Насправді:

Володимир Зеленський пропонує спростити систему доступу до правосуддя, одночасно повернувши довіру народу до суду та суддів.

Для вирішення простих спорів, Володимир Зеленський пропонує запровадити інститут виборних мирових суддів. Ці судді будуть обиратись саме народом і нести відповідальність перед жителями громади за свої рішення. Очевидно, стане можливою також процедура відкликання такого судді.

Програма Володимира Зеленського передбачає створення судів присяжних для вирішення кримінальних справ. Кількість виправдовувальних вироків в Україні – менше 1%, у той час як у європейських державах цей показник складає від 10 до 30%. Це означає, що як мінімум кожен десятий українець перебуває у місцях позбавлення волі незаконно. Суди присяжних, не пов’язаних круговою порукою з прокуратурою та слідством, змінять цю ситуацію.
Поки невинні люди сидять за сфальсифікованими вироками судів, корупціонери спокійно виходять під заставу, а їх справи дивним чином "розчиняються" серед безлічі паперової документації.

Саме тому Володимир Зеленський у своїй програмі пропонує скасувати можливість виходити під заставу чиновникам, які обвинувачуються у корупційних злочинах. Для налагодження повноцінного громадського контролю та спрощення доступу до правосуддя, кандидат Зеленський пропонує повну прозорість документообігу та розвиток електронних сервісів здійснення правосуддя.

Отже, кандидат Зеленський пропонує конкретний та зрозумілий напрямок дій для відновлення у державі правосуддя. Щось можна критикувати, якісь пропозиції є занадто загальними – але абсурдно казати про відсутність у Зеленського бачення реформування судової та правоохоронної системи. І воно кардинально відрізняється від "реформування" по-порошенківські з ручними "антикорупційними" органами та збереженням президентського контролю над судовою системою", - пише Оксана Тунік-Фриз.