21:58 / 02.04.2019 Политика

Міжнародні місії спостереження високо оцінили проведення чергових виборів

За висновками низки поширених попередніх звітів (Міжнародна місія зі спостереження за виборами президента України (БДІПЛ, Парламентська асамблея ОБСЄ, Парламентська асамблея Ради Європи, Парламентська асамблея НАТО, Європейський Парламент), CANADEM, ENEMO, MPI, СКУ) та коментарів офіційних осіб (Посли країн Великої сімки, представники Європейського Союзу) чергові вибори Президента України 31 березня 2019 року були проведені прозоро та у відповідності до українського законодавства і міжнародних демократичних стандартів.

У більшості звітів зазначається, що українські виборці могли виявити свою волю та скористатися правом голосу в спокійній і мирній обстановці. Їм був запропонований великий вибір серед претендентів на президентський пост. А кандидати на пост Президента України могли проводити агітацію відкрито й без надмірних обмежень.

Спостерігачі зафіксували незначну кількість порушень на окремих виборчих дільницях. Однак вони не вплинули на результати виборів.

У більшості звітів міжнародних місій спостереження приділена увага і питанням, які неодноразово виникали під час виборчого процесу: поширення неправдивої інформації про роботу Комісії, порушення ведення конкурентної боротьби кандидатами, часта заміна членів дільничних і окружних виборчих комісій. Подібні проблеми не йдуть на користь демократичному виборчому процесу.

Також зазначається, що під час цього процесу Центральна виборча комісія діяла професійно й колегіально. Постійна і відкрита робота Комісії з міжнародними партнерами дозволила оновити інформаційне обладнання ЦВК для посилення безпеки від кібервтручання, організувати вчасну і насичену підготовку членів комісій різних рівнів та підготувати серію навчальних матеріалів.

Центральна виборча комісія високо цінує роботу міжнародних місій спостереження від міжнародних організацій та іноземних країн.

Довідково. На чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Центральна виборча комісія зареєструвала 2 344 офіційних спостерігачів від 18 міжнародних організацій та 18 іноземних держав.