17:24 / 28.03.2019 Политика

У ЦВК відбувся спільний брифінг Голови Комісії та представників НАЗК

28 березня вперше відбувся спільний брифінг Голови Центральної виборчої комісії Тетяни Сліпачук, члена Комісії Тетяни Юзькової та члена Національного агентства з питань запобігання корупції Наталії Корчак на тему: "Проміжні фінансові звіти кандидатів на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року та здійснення їх аналізу".

У заході також взяли участь завідувач відділу контролю за використанням коштів Секретаріату ЦВК Наталія Вадімова та керівник відділу моніторингу діяльності політичних партій та супроводу виявлених порушень Департаменту з питань запобігання політичній корупції Апарату НАЗК Олег Конихов.

Під час брифінгу Тетяна Сліпачук, зокрема, наголосила, що вперше в історії президентських виборів моніторинг надходження та використання коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України здійснюється спільно двома органами – Центральною виборчою комісією та Національним агентством з питань запобігання корупції.

– Процес такого контролю є дуже важливим як для суспільства, так і для самих кандидатів. А також дозволяє отримати розуміння, як кандидати реалізують свої права стосовно проведення передвиборної агітації, – зазначила Голова Комісії та додала, що звітування та його аналіз потребують законодавчого вдосконалення щодо певних процедур, повноважень окремих органів та розпорядників виборчих фондів кандидатів.

Окрім того, Тетяна Сліпачук акцентувала увагу, що ЦВК вперше, враховуючи суспільний інтерес до фінансування кандидатами на пост Президента України своїх передвиборних агітаційних заходів і матеріалів передвиборної агітації, оприлюднила проміжні фінансові звіти на сайті Комісії у форматі відкритих даних.

Своєю чергою Тетяна Юзькова констатувала, що цьому питанню надається дуже велика увага. Насамперед тому, що передвиборна агітація може проводитися виключно за кошти виборчих фондів кандидатів. Також вона висловила вдячність робочій групі з представників ЦВК та НАЗК, яка була створена для здійснення аналізу проміжних фінансових звітів кандидатів на пост Президента України.

– Ця група зробила майже неможливе. Адже через певні колізії у виборчому законодавстві остаточне подання зазначених звітів та оприлюднення їх аналізу повинно відбуватися в один день. Тож в цій частині наше законодавство потребує врегулювання, – наголосила Тетяна Юзькова.

Більш детально щодо звітування про надходження та використання коштів виборчих фондів кандидатів, здійснення їх аналізу, а також – недоліки та виявлені порушення у проміжних фінансових звітах розповіли Наталія Корчак та Наталія Вадімова.

Про це "Багнету" повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК.